BiH: OHR reagovao na optužbe predsedavajućeg Predsedništva

BiH: OHR reagovao na optužbe predsedavajućeg Predsedništva

“Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Christian Schmidt, nije zauzeo stranu kada je na nedavnoj konferenciji u Nemačkoj govorio o potrebi izborne reforme u BiH, već je ‘opisao različite poglede’ po tom pitanju u zemlji”, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Izjava OHR -a usledila je nakon sastanka hrvatskog člana Predsedništva Bosne i sadašnjeg predsedavajućeg Željka Komšića i ambasadora EU u BiH u sredu.

Komšić je nakon sastanka rekao da je ambasador BiH u Nemačkoj upućen u kancelariju nemačke kancelarke Angele Merkel da pita „da li izjava Christiana Schmidta predstavlja promenu politike Nemačke u odnosu na izjavu koju je Vlada dala 6. maja.”

Komšić se poziva na Schmidtove izjave sa nedavne konferencije za novinare u Nemačkoj u vezi sa Izbornim zakonom BiH i predloženim izmenama.

„Gospodin Komšić je hrvatski predstavnik u državnom Predsedništvu, ali više su ga izabrali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan vidi se i po tome što je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sukobu sa Komšićem”, rekao je Schmidt na tom sastanku.

Prema Komšićevim rečima, ova izjava je u suprotnosti sa ranijim dokumentom nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem se kaže da je “nemačka Vlada mišljenja da bi princip ‘legitimnog predstavljanja’ o kojem se govori u kontekstu izborne reforme mogao dodatno produbiti podelu BiH i zakomplikovati provođenje relevantnih sudskih presuda.”

Nakon sastanka s ambasadorima EU u sredu, Komšić je rekao da Nemačka ne menja svoju politiku prema BiH kako je opisano u dokumentu od 6. maja, bez obzira na izjave koje je Schmidt nedavno dao.

„Visoki predstavnik je govorio o situaciji i opisao različite stavove, ističući da su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona teški. On nije zauzeo ničiju stranu i predložio nam je da zajedno radimo na tome da na vreme započnemo razgovore o zakonu ili izmenama zakona, pre izbora 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

“Visoki predstavnik poziva zakonodavno telo BiH da provede preporuke ODIHR / GRECO -a i Venecijanske komisije i predstavi paket izbornih reformi u skladu s demokratskim načelima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava i BiH Odluke Ustavnog suda o izborima. Svaki zakon treba poštivati principe Općeg okvirnog sporazuma za mir”, saopšteno je iz OHR -a.