BiH: Oko hiljadu ilegalnih imigranata i dalje zaglavljeno u autobusima

BiH: Oko hiljadu ilegalnih imigranata i dalje zaglavljeno u autobusima

Skoro hiljadu ilegalnih imigranata čeka u autobusima više od 24 sata da budu prevezeni iz izgorelog kampa Lipa na novu lokaciju. Ali, još uvek nema odluke gde je to.

Prema izveštajima medija, imigranti su sve nervozniji kako vreme prolazi, a prvi manji incidenti su se već dogodili. Naime, neki od njih gađali su vozače autobusa flašama s vodom.

Nova agonija za imigrante započela je pre nekoliko dana, kada su vlasti odlučile zatvoriti kamp Lipa u blizini grada Bihaća. Alternativa je bila da ih prebace na staru lokaciju – kamp Bira, koji je bliži centru grada. Ali, kantonalne vlasti nisu dale pristanak, jer se građani osećaju nesigurno u prisustvu imigranata. To nije nešto novo jer su imigranti počinili gomilu krivičnih dela u tom području, uključujući i ubistva među njima.

Nezadovoljni imigranti zapalili su šatore u kampu Lipa i to je samo zakomplikovalo situaciju. U ponedeljak je desetak autobusa stiglo u kamp Lipa sa planom da prebaci oko hiljadu imigranata u staru kasarnu u selu Bradina, u blizini Konjica, u centralnoj BiH. Ali, ni to nije bilo tako lako.

Meštani u Bradini odlučili su da blokiraju ulaz u kasarnu kako bi sprečili dolazak imigranata. Rekli su da ne žele imigrante u objektima koji su u blizini škole i drugih kuća u selu. Pored toga, pokazalo se da Savet ministara BiH nije usvojilo odluku o premeštanju imigranata iz Lipe u Bradinu. Tu je cela operacija zaustavljena. Sa neočekivanim problemom – hiljadu ljudi još uvek čeka nešto u autobusima. U kampu Lipa za njih nema mesta, a u kasarni Bradina nema rešenja.

Vlasti su rekle da će rešenje biti pronađeno vrlo brzo, ali, iskreno, niko u to ne veruje.