BiH: Opozicija u RS protiv promena Dejtonskog mirovnog sporazuma

BiH: Opozicija u RS protiv promena Dejtonskog mirovnog sporazuma

Predsednici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj sastali su se u ponedeljak u Banja Luci kako bi zauzeli stav povodom najnovijih izjava srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. On je u petak, nakon sastanka sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao da je “Dejtonski sporazum u BiH mrtav” i da je potreban novi dogovor.

Predsednik SDS, Mirko Šarović izjavio je nakon sastanka sa predsednicima PDP Branislavom Borenovićem i DNS Nenadom Nešićem, rekao da je da je razgovarano i o rešavanju krize izazvane nametanjem izmena Krivičnog zakona BiH od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka.

“Konstatovali smo da nije bilo pomaka u rešavanju ove krize, a dobili smo novu krizu nakon stava Milorada Dodika o tome da je Dejton mrtav i da je potreban novi politički dogovor. SDS i ostale stranke opozicije ostaje privržena zaključcima Narodne skupštine RS. Ponašali smo se odgovorno ovih mesec, mesec i po dana. Stiče se utisak da strankama na vlasti kriza odgovara i zato se dogovara nova kriza koja je opasnija od ove prve. Podseća na nameru da se sa tim kriznim pocesom nastavi do izbora. Teza da je potreban novi politički dogovor je najopasnijih izjava poslednjih godina. Prizivanje Dejtona 2 i raspakivanje Dejtona, je za SDS neprihvatljivo. Tu se naši putevi sa strankama na vlasti razilaze, ovo je avantura u koju se RS uvodi,” rekao je Šarović.

Borenović je rekao da je Dodikova izjava najopasniji udar na RS i na njene nadležnosti.

“Umesto da se rešava pitanje nametnutog Inckovog zakona, Dodik očigledno sa SDA i HDZ pokušava otvoriti novu političku krizu. To je avanturizam koji može da ima štetne posledice po RS. Očigledno se sprema u narednih nekoliko dana da određeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH pokušaju provući finanijske dogovore vrlo povoljne za njih, kao što je kupovina zgrade UIO za 100 miliona KM. Upozoravam ih da ministri iz RS ne smiju glasati za dodatnih 63 miliona KM. Ostajemo privrženi zaključcima NS RS da nema donošenja odluka u institucijama BiH dok se ne razreši pitanje nametnutog Inckovog zakona. To se može rešiti unutrašnjim dogovorom,” kaže Borenović.

Nenad Nešić, lider DNS, je rekao da se Dodik igra vatrom i da to ova stranka neće dozvoliti.

” Putevi DNS i SNSD nikada nisu bili isti, pogotovo ne sada. Mi samo podržavamo zaključke NS RS. Ovde je jasno ko će izdati srpske interese, to je predsednik SNSD. On je taj koji ide na sastanke, njegovi ministri učestvuju u donošenju odluka na nivou BiH. SDS, DNS i PDP će uvek biti na braniku otadžbine. Jedinstvo može da naruši samo SNSD. DNS je dao saglasnost da Dodik prisustvuje sastanku sa Erdoganom, ali nismo za raspakivanje Dejtona,” kaže Nešić.