BiH: Opozicija zahteva smenu Vlade Federacije BiH

BiH: Opozicija zahteva smenu Vlade Federacije BiH

U Predstavničkom dom Parlamenta Federacije BiH danas je predat predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Federacije BiH i premijeru Fadilu Novaliću, zbog, kako je navedeno, neizbežne odgovornosti oko nabavke medicinske opreme.

Ovaj predlog je potpisalo više od 20 poslanika Naše stranke, SDP-a, NiP-a, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi podnesen je “zbog neizbežne odgovornosti Vlade FBiH u svim aferama koje potresaju javnost u proteklom periodu, naročito one koje se vežu za nabavku medicinske opreme preko Federalne uprave civilne zaštite”.

“Mi, predstavnici građana ovim putem tražimo pokretanje procesa smene Vlade FBiH što pre. S obzirom na to da je moralna i društvena odgovornost izostala, te da odgovorni nisu ponudili ostavke, naša obaveza je da pokrenemo ovaj proces. Jasno moramo dati do znanja da se kriminal i korupcija u javnim institucijama ni u kom slučaju ne sme tolerisati”, navedeno je u zahtevu.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Ivan Boban (SDPBiH) izjavio je da je Socijaldemokratska partija BiH potpisala inicijativu, odnosno predlog opozicionih stranaka za izglasavanje nepoverenja Vladi FBiH.

Dodao je da je SDPBiH pokrenuo inicijativu u vezi izbora nove Vlade FBiH, kao i da će novu vladu formirati isti akteri.

“Ne vidim razlog da izborni pobednici daju nove kadrove i reše nas agonije,” kazao je Boban tokom pauze vanrednog zasedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Jedna od glavnih teza današnje rasprave su, prema njegovim rečima, mere zabrane koje premijeru Fadilu Novaliću onemogućavaju da komunicira s prvim saradnicima.

“Čule su se teze kako će doći do neslaganja u Vladi i da će doći do prevlasti jednih u odnosu na druge. Premijer će imati problema u komunikaciji s najbližim saradnicima. Takođe, postoji opcija da svoja ovlaštenja prenese na jedno od dvoje zamenika,” dodao je Boban.

Sud BiH odbio je zahtev Tužilaštva da se Novaliću i još dvojici osumnjičenih u aferi “Respiratori” odredi jednomesečni pritvor. /ibna