BiH: Opozicione partije najavljuje proteste u Republici Srpskoj

BiH: Opozicione partije najavljuje proteste u Republici Srpskoj

Opozicione partije u Republici Srpskoj najavili su proteste za 2. oktobar na Trgu Krajine u Banjaluci naglašavajući da će to biti prvi od serije protesta na kojem će zatražiti “slobodnu RS i Banjaluku”.

Predstavnici stranaka su pozvali građane da u što većem broju dođu na protest kako bi zaustavili “šizogeno nekontrolisano ponašanje moćnika koji hoće da unište BN TV”.

Kako su istakli, ova televizijska stanica bi, zbog tehničkih uslova, uskoro mogla da ostane bez zemaljskog signala u velikom delu BiH. Inače, BN TV se smatra javnim glasilom opozicionih stranaka u ovom entitetu.

Proteste organizuju Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija (SP) i pokret Pravda i red – Nebojša Vukanović.

Predsednik SDS-a Mirko Šarović kazao je da očekuje veliko prisustvo građana na protestima kada će ukazati na sve ono što je izazvalo revolt, ne samo u opozicionim strankama, nego i u javnosti uopšte.

“Nećemo se zaustaviti na jednom protestu, to je dug proces. Iznećemo jasne zahteve prema vlastima u narednim danima,” dodao je Šarović.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović rekao je kako će “jasno poslati zahtev za slobodnu RS u slobodnoj Banjaluci”.

“Reći ćemo dosta gušenju medijskih sloboda, stop režimu, stop tiraniji. Hoćemo normalno, demokratsko, slobodno društvo u kojem jednaka pravila važe za sve. Da nema privatnih režimskih akata koji mogu da rade šta hoće,” naglasio je Borenović.

Nebojša Vukanović podsetio je da su pre pandemije koronavirusa održali niz protesta u raznim mestima u Republici Srpskoj, te istakao da bi, da nije bilo pandemije, rezultat lokalnih izbora bio drugačiji.

“Krajnje vreme je da narod reaguje na šizogeno, nekontrolisano ponašanje moćnika koji hoće da unište najgledaniju televiziju i ostave prostora za nova četiri kanala koja osnivaju,” rekao je Vukanović.

Međutim, direktor Regulatorne agencije za komunikacije Draško Milinović, tvrdi da niko ne želi da ugasi signal BN TV i da se to neće ni desiti. “Biće tragično i smešno kada građani vide da se to nije dogodilo,” rekao je Milinović.