BiH: OSCE osuđuje napad na novinara u Zenici

BiH: OSCE osuđuje napad na novinara u Zenici

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir i Kathleen Kavalec, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, najoštrije su osudili fizički napad i pretnje novinaru RTV Zenica Sinanu Gluhiću.

U saopštenju za javnost, OSCE podseća da je, 5. juna član političke stranke u Zenici napao novinara Sinana Gluhića. Ranije je objavljeno da je predsednik Kantonalnog odbora stranke uputio telefonski poziv ovom novinaru. Veruje se da su ovi incidenti povezani sa Gluhićevim postovima na društvenim mrežama 31. maja o odloženim građevinskim radovima na lokalnom putu.

„Oštro osuđujem sramotne i opasne napade na novinara Gluhića. Takvi napadi i pretnje medijima su neprihvatljivi, naročito od strane političara. Pozivam vlasti da brzo istraže incidente, privedu počinitelje pravdi i zaštite novinara“, rekao je Desir. Predstavnik za slobodu medija je dalje naglasio da kultura nekažnjivosti ne sme da prevladava.

„Svaki napad ili pretnja upućena novinarima, posebno u vezi sa medijskim istragama o pitanjima od javnog interesa, je neprihvatljiv. Kada se dogode ovakvi incidenti, svi članovi društva moraju ih shvatiti ozbiljno, posebno lokalne vlasti koje bi novinarima trebale pružiti potrebnu zaštitu“, rekla je Kavalec.

Desir i Kavalec podsetili su na Odluku Saveta ministara br. 3/18 o bezbednosti novinara, koja poziva “političke lidere, javne službenike i / ili vlasti da se suzdrže od zastrašivanja, prijetnji ili izražavanja – i da nedvosmisleno osude – nasilje nad novinarima”. Zaključili su da je targetiranje medijskih profesionalaca zbog njihovog rada napad na slobodu izražavanja, demokratske vrednosti i pravo građana da budu informisani.

Udruženje novinara BiH, član mreže SafeJournalists, oštro je osudilo pretnje i fizički napad na Gluhića i zatražilo hitnu istragu ovog incidenta i sankcionisanje Spahića.

“Neprihvatljivo je da bilo koja osoba, a kamoli politička stranka ili njeni članovi, upotrebljavaju silu – fizičku, psihološku, on-line ili van mreže – protiv novinara. Napad na Gluhića je jasan slučaj zloupotrebe političke moći i kršenja osnovnih principa medija slobode”, rekla je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja novinara BiH. “Novinari RTV Zenica i drugih medija dugo su se suočavali sa političkim pritiscima i pretnjama zvaničnika političkih stranaka iz opštinskih i kantonalnih vlasti. To mora prestati”.

Sinana Gluhića, novinara lokalnog javnog medija RTV Zenica, fizički je napao Sulejman Spahić, član stranke A-SDA. Napadu su prethodile verbalne pretnje i uvrede Gluhiću od strane lidera A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.

U petak, 5. juna, Gluhić je krenuo na posao kada ga je Spahić fizički napao. Pred svedocima je Spahić Gluhiću pretio smrću, nakon čega je usledio udarac u vrat i lice. Incident je prijavljen policiji i zabeležen je, kao i pretnje koje je Gluhić dobijao u prethodnom periodu. Istog dana, stranka A-SDA izdala je saopštenje u kojem je demantovala da se napad dogodio. Policijska uprava Zenica pokrenula je istragu i uzela izjave od oba aktera. Slučaj će biti prosleđen tužilaštvu. Za Gluhića je zatražena 24-satna policijska zaštita.