BiH: Pahor u poseti Sarajevu, donirao vakcine

BiH: Pahor u poseti Sarajevu, donirao vakcine

Predsednik Slovenije Borut Pahor sastao se danas u Sarajevu sa članovima Predsedništva BiH a tokom posete je planirano da se susretne sa slovenačkim vojnicima u sastavu međunarodnih snaga.

Pahor je istakao da će Slovenija donirati 4.800 doza vakcina protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da Slovenija radi na tome kako strateški se odnositi prema pitanjima nakon pandemije, kako da društvo najbolje odgovori na izazove trenutka i da pored kriza izvuče se najbolje i to bi trebalo da rade i druge zemlje. “Pandemija je izazvala mnoge ekonomske teškoće, ne samo kod nas, nego širom sveta. Naša ekonomija zavisi od ekonomije Evropske unije, mi smo najveći ekonomski partneri, a Slovenija je peta u rangu naših spoljno-trgovinskih partnera. Mislim da na taj način razvoj treba da nastavimo“, rekao je Dodik.

Dodao je i da su članovi Predsedništva sa slovenačkim predsednikom razgovarali i o vakcinama, “u koju se svi uzdamo i to preko Covaxa te se nadajmo da bi taj proces trebalo da se normalizuje u dogledno vreme”.

“Razgovarali smo i o pitanju migracija. BiH je poznata po ilegalnim migracijama a migranti je koriste kao tranzitnu zemlju. Značajan broj ostaje ovdje jer su sve tvrđe linije ulaska u zemlje Zapadne Evrope. Ovdje ljudi ostaju, a  ne žele da ostanu. Postaje ratoborniji u smislu odlaska dalje, a EU ne dozvoljava dolazak na njen prostor. To pitanje ne možemo rešavati samostalno i o tome smo razgovarali, kao i o iskustvu Slovenije koje može da pomogne i BiH“, naglasio je predsedavajući Predsedništva BiH.

Kako je naveo Dodik, tema sastanka sa Pahorom je bio i Samit Brdo-Brioni, te da imaju očekivanje da će do toga doći krajem ovog meseca u Ljubljani gdje će  sva ova pitanja, o kojima su danas razgovarali, staviti na dnevni red.

Naglasio je i da je najvažnije pitanje proširenje EU i BiH u tom putu.

“Vidimo zamor koji želimo da nam bude objašnjen, da bude dijalog sa EU koja bi nam pomogla da se definišu termini i prolazna vremena za dalju integraciju i želim da istaknem podršku inicijativi predsednika Slovenije da na poseban način EU treba da tretira čitav ovaj region“, potcrtao je Dodik u svome obraćanju javnosti.

Istakao je i  članovi Predsedništva BiH cene dolazak predsednika Slovenije Boruta Pahora u vreme kad se zbog pandemije malo putuje.