BiH: Palmer se sastao sa članovima Predsedništva BiH

BiH: Palmer se sastao sa članovima Predsedništva BiH

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsedništva Milorad Dodik i Željko Komšić razgovarali su danas u Sarajevu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthevom Palmerom o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Članovi Predsedništva BiH zahvalili su se na pomoći i partnerskoj ulozi Sjedinjenih Država u provođenju ključnih reformi. Ponovljena je posvećenost rešavanju pitanja važnih za prosperitet zemlje, koja je u fokusu Predsedništva BiH.

Palmer je ponovio aktivnu podršku SAD-a Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih reformi, jačanju demokratije i vladavine zakona.

Predsedništvo BiH odlučno je da nastavi saradnju u provođenju paketa socijalno-ekonomskih reformi, borbi protiv korupcije i borbi protiv trgovine ljudima, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsedništva BiH naglasili su da u Bosni i Hercegovini postoji apsolutni konsenzus kada je reč o evropskoj budućnosti zemlje. Pozdravljen je napredak postignut na evropskom putu Bosne i Hercegovine pod vođstvom Predsedništva BiH.

Poseban fokus stavljen je na globalne posledice pandemije COVID-19. Takođe je razgovarano o negativnom uticaju pandemije na ekonomsku stabilnost i prosperitet, kao i modalitetima oporavka i rekonstrukcije ključnih segmenata privrede.

Na sastanku je razgovarano i o migrantskoj krizi, kao i načinima za prevazilaženje postojeće situacije i pronalaženje održivog rešenja.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je to bio “koristan sastanak s našim prijateljima i sa strateškim partnerom”.

„Dobili smo podršku i apel da se svi u Bosni i Hercegovini više zalažu za reformski put i okrenu se budućnosti kako bi se ova zemlja što pre izgradila kao efikasna, funkcionalna, stabilna, bezbedna država, ekonomski prosperitetna, osiguravajući da građani ove zemlje, posebno mladi ljudi, svoju budućnost traže ovde u BiH, a ne izvan nje“, rekao je Džaferović novinarima.

Jedno od pitanja bilo je pitanje odnosa između procesa dijaloga između Srbije i Kosova, odnosno Beograda i Prištine, i odnosa sa drugim zemljama u regionu.

„Jasno je rečeno da ovaj proces nema nikakve veze sa bilo kojom državom u regionu i da se tiče samo Beograda i Prištine. To je nešto što smo znali od ranije i o čemu sam stalno govorio, a danas smo to čuli od predstavnika američke administracije na ovom sastanku “, rekao je Džaferović.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je sastanak kao dobar i dodao da je američki diplomata istakao potrebu za partnerstvom SAD-a i BiH i uspostavljanje liderstva za rešavanje svih pitanja u BiH, dok bi ta pitanja trebalo rešavati konsenzusom.

Dodik je rekao da je Palmer ukazao na to kao na način na kojem bi se BiH mogla graditi u budućnosti.

Napomenuo je da je na sastanku razgovarano o nekoliko tema, uključujući obeležavanje 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u čijem su usvajanju značajnu ulogu imale Sjedinjene Države i njihovi partneri, dok bi uloga Predsedništva BiH bila da organizuje program ceremonije obeležavanja.

Dodik je naglasio da će program koji će biti organizovan biti vlasništvo Predsedništva BiH i koordiniran sa drugim faktorima i subjektima.

“Treba pristupiti određenim stvarima u vezi s ovim programom. Takođe sam rekao da u okviru obeležavanja, ako je potrebna snažna politička izjava Predsedništva BiH, treba postići dogovor o ukidanju kancelarije visokog predstavnika u BiH, koji je remetilački faktor i nema svrhu, osim da opravda svoju platu povremenim nesuvislim izgovaranjem nečega pogrešnog“, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Naglasio je da je neophodno odavanje počasti svim žrtvama u prošlom ratu, kao i odbacivanje različitih špekulacija koje su često prisutne u političkoj areni, poput načina kvalifikovanja sukoba u BiH.

“Dejtonski mirovni sporazum kvalifikovao je to kao tragični sukob, što je adekvatno, ali čujemo i kvalifikacije o agresiji i drugim stvarima, koje se ne mogu tolerisati”, rekao je Dodik.