BiH: Parlamentarci EU traže sankcije za RS i Milorada Dodika

BiH: Parlamentarci EU traže sankcije za RS i Milorada Dodika

Poslanica Evropskog parlamenta Tineke Strik rekla je u postu na Tvitteru da “bojkot neophodnih reformi u Bosni i Hercegovini od strane lidera srpskog entiteta podriva vladavinu prava i šteti procesu pristupanja EU. Pozivam Komisiju da obezbedi da ove neprihvatljive radnje imaju finansijske posledice“.

Ona i još nekoliko evropskih poslanika potpisali su pismo poslano komesaru za proširenje EU Oliveru Varheliju u kojem se traži akcija protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika zbog bojkota neophodnih reformi u zemlji, podrivanja vladavine prava i štete procesu pristupanja zemlje EU.

„Kao izvestioci u seni u Evropskom parlamentu za izveštaj o napretku zemlje za 2020., pišemo vam da izrazimo našu duboku zabrinutost zbog trenutne situacije i najnovijih dešavanja u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi sa bojkotom svih važnih državnih institucija od strane srpskog člana Predsedništva BiH, kao i drugih političkih predstavnika iz Republike Srpske”, navodi se u pismu upućenom komesaru Varheliju.

“Kao što znate, savremene državne strukture i politička klima u Bosni i Hercegovini su složene i izuzetno nesigurne. Da bi zemlja ispunila sve značajne korake u implementaciji 14 ključnih prioriteta koje je utvrdila Evropska komisija kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU, potrebne su velike reforme.

Da bi ovaj proces bio uspešan, saradnja i poverenje među glavnim političkim akterima u zemlji od vitalnog su značaja. Stoga izražavamo najveću zabrinutost zbog odluke političkog rukovodstva Republike Srpske da bojkotuje sav rad u glavnim državnim institucijama sve dok se ne povuče zakon o negiranju genocida (nametnut) od bivšeg visokog predstavnika“, navodi se u pismu.

Svojom nespremnošću da učestvuju u bilo kakvom radu državnih institucija i nepriznavanjem legitimne odluke visokog predstavnika, političko rukovodstvo Republike Srpske podriva demokratske državne strukture BiH i njen Ustav sadržane u Dejtonskom sporazumu, ugrožavajući ukupnu stabilnost zemlje i regionu, naveli su poslanici.

Napomenuli su da Uredba (COD) kojom se uspostavlja Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) predviđa uslovljavanje finansiranja u vezi sa učinkom zemlje u oblastima vladavine prava, osnovnih prava i reformi demokratskih institucija, navodeći da u slučaju značajne regresije ili upornog nedostatka napretka u „osnovama“, obim i intenzitet pomoći treba prilagoditi u skladu s tim.

“Budući da Republika Srpska ima i finansijske koristi kroz IPA III fondove, verujemo da bi ovaj bojkot trebao pokrenuti relevantne odredbe navedene Uredbe”, napisali su parlamentarci.

Kako Uredba (COD) ne predviđa nikakvu posebnu proceduru po kojoj bi Evropski parlament mogao pokrenuti takvu obustavu sredstava, apeluju na komesara da razmotri obustavu svih sredstava kroz program IPA III, čiji je RS direktan i jedini korisnik, dok se bojkot ne okonča.

Suspenzija sredstava mogla bi poslužiti kao važan politički signal Evropske komisije u ovoj političkoj krizi. Verujemo da su interes stanovništva BiH, kao i evropska budućnost zemlje … snažan signal političkom rukovodstvu Republike Srpske kao odgovor na njihov nedemokratski i neopravdan potez“, zaključuje se u pismu.