BiH: Peter Handke u poseti Republici Srpskoj “usprkos jakim vetrovima”

BiH: Peter Handke u poseti Republici Srpskoj “usprkos jakim vetrovima”

Austrijski nobelovac Peter Handke dputovao je u petak u posetu Republici Srpskoj, usprkos zgražavanju koje se moglo čuti u Federaciji BiH zbog njegovih kontroverznih političkih stavova.

Handke je “persona non grata” u Sarajevu zbog, kako navode tamošnji političari, negiranja genocida u Srebrenici i podrške politici Slobodana Miloševića tokom i nakon rata u bivšoj Jugoslaviji. Bošnjaci su, nakon što je objavljena odluka Nobelovog komiteta, organizovali i manje demonstracije ispred ambasade Švedske u Sarajevu, protestujući protiv odluke i tražeći da se ona poništi.

Sa druge strane, Handke je u Republici Srpskoj slavljen kao uvek dobrodošao gost koji razume kroz šta je srpski narod prošao tokom rata 1992-1995. Njegov posebno veliki fan je srpski član Predsedništva BiH, Milorad dodik, koji je i danas prisustvovao sastanku političkih lidera i kulturnih radnika sa Handkeom u Banja Luci.

Handke je u Banja Luku došao, kako je rekao, “usprkos jakim vetrovima” koji su bili protiv njegovog dolaska.

“Srećan sam što sam ovde. Ovo je veliki trenutak za mene”, rekao je Handke novinarima nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je Handkeu Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Cvijanović naglasila je da je Handke, pored toga što je veliki književnik, istovremeno i veliki humanista i borac za istinu i pravdu. Zajedno sa Dodikom i režiserom Emirom Kusturicom, Handke je obišao i bistu sa njegovim likom koja je nedavno postavljena nedaleko od zgrade Vlade.

Nakon boravka u Banja Luci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad, gde će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade biće upriličen okruglo sto, na kojem će o  značaju književnih dela Petera Handkea govoriti Kusturica, te eminentni akademici i književnici.