BiH: Pismo visokog predstavnika rukovodstvu NSRS da poništi povelje dodeljene osuđenim ratnim zločincima

BiH: Pismo visokog predstavnika rukovodstvu NSRS da poništi povelje dodeljene osuđenim ratnim zločincima

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko uputio je pismo najvišim funkcionerima parlamenta Republike Srpske (RS) i šefovima svih njegovih poslaničkih klubova tražeći da se povelje koje je ova institucija dodelila osuđenima za ratne zločine ponište u roku od tri meseca, javlja N1.

Inzko je u pismu podsetio da je 24. oktobra 2016. organizacioni odbor koji je osnovan povodom 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS dodelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima i da ih je Nedeljko Čubrilović, kao predsednik NSRS, uručio. „Među onima koji su ih primili bili su svi bivši predsednici Narodne skupštine i članovi Prvog predsedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci šokirali svet tokom oružanog sukoba i prouzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što znate, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Karadžića, Krajišnika i Plavšić za ratne zločine“, navodi se u pismu visokog predstavnika u BiH.

Dodao je da „veličanje ratnih zločinaca, uključujući veličanje u obliku u kojem smo bili svedoci 24. oktobra 2016. godine, direktno ranjava i provocira one koji su pretrpeli posledice rata i šteti uspomeni na žrtve“.

“Na kraju, to destabilizuje region i preti izgledima za pomirenje u BiH,” rekao je Incko.

Incko je napomenuo da je uklanjanje ploče sa imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića iz prostorija studentskog doma na Palama bio prvi korak u dobrom pravcu.

„Ovo stvara izvanrednu priliku da NSRS, pod vašim rukovodstvom, nastavi tim putem i pokaže političku zrelost, moralnu odgovornost i umerenost prema budućnosti, ukidanjem nagrada i odlikovanja osuđenim za ratne zločine Karadžiću, Krajišniku i Plavšić, što bi vas lično i instituciju koju vodite svrstali na pravu stranu istorije. Dajem vama i NSRS rok od tri meseca, do kraja aprila 2021. godine da to učinite“, naveo je Incko u pismu Čubriloviću.

Reakcije na pismo su podeljene u zavisnosti od strane. Bošnjački političari pozdravili su pismo rekavši da je trebalo da dođe i ranije i da Incko konačno čini nešto da poboljša situaciju u državi. Srpski političari osudili su pismo i najznačajniji komentar je da bi Inzko trebalo da dođe u NSRS i lično preda inicijativu.