BiH: Plinacro i BH-Gas nastavljaju rad na Južnoj interkonekciji

BiH: Plinacro i BH-Gas nastavljaju rad na Južnoj interkonekciji

Nacionalni operatori gasnih transportnih sistema Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine, Plinacro i BH-Gas, održali su danas u Mostaru sastanak o nastavka saradnje na razvoju projekta Južne interkonekcije na pravcu Dugopolje – Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Novi Travnik i odvojkom za Mostar.

Kako Bosna i Hercegovina za sada ima samo jedan ulaz u gasni transportni sistem, projekat Južne interkonekcije predstavlja stratešku važnost za bezbednost snabdevanja prirodnim gasom jer obezbeđuje diverzifikaciju pravaca i izvora snabdevanja (preko LNG terminala na ostrvu Krk, budućeg Jonsko – jadranskog gasovoda koji će dobavljati gas iz Kaspijske regije, te ostalih pravaca snabdevanja koji idu preko Hrvatske), te daljnju gasifikaciju BiH, a što će rezultirati i povećanjem tranzita prirodnoga gasa kroz Hrvatsku.

Na sastanku je rečeno da se realizacijom tog projekta otvara mogućnost pozitivnog ekonomskog učinka na područje duž cele trase budućeg gasovoda. Razvoj gasne mreže u skladu je s politikom Evropske unije „Green Deal“ jer posledično rezultira smanjenjem emisija stakleničkih gasova.

Na sastanku je potpisana Izjava o interkonekcijskoj tački magistralnog gasovoda između hrvatskog i BiH gasnog transportnog sistema.

Do sada su Plinacro i BH-Gas potpisali nekoliko pisama namere i memoranduma o razumevanju i saradnji na osnovu kojih se provode zajedničke aktivnosti vezane za razvoj međudržavnih spojnih gasovoda između susednih zemalja, saopšteno je iz BH-Gasa.