BiH: Poklon za Lavrova usijao diplomatske kanale

BiH: Poklon za Lavrova usijao diplomatske kanale

Nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, u ponedeljak uveče u Istočnom Sarajevu ministru spoljnih polslova Ruske Federacije, Sergeju Lavrovu, poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu nađenu kod Luganska, ne smiruju se diplomatski kanali između Ukrajine i BiH.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini zvanično je zatražila od Mnnistarstva spoljnih poslova BiH objašnjenje o tome kako se ikona našla u rukama Milorada Dodika i kako je on uopšte mogao da je pokloni ruskom ministru. Što je posebno otežavajuće u ovom slučaju, ikona je nađena kod Luganska, koji Ukrajina smatra okupiranom teritorijom od strane Rusije, čime je ovaj slučaj dobio i političke a ne samo kulturološke konotacije.

Ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, potvrdila je da je u Ministarstvo stigla ukrajinska diplomatska nota.

“Zbog ovog postupka Milorada Dodika naša zemlja je pod vrlo ozbiljnom optužbom Ukrajinske ambasade,” rekla je Turković.

Ona je dodala da na ukrajinsku notu treba što pre reagovati.

“Od mojih saradnika sam upoznata da je stigla nota u kojoj Ambasada Ukrajine tvrdi da je ikona koja je poklonjena ministru Lavrovu – blago Ukrajine. Oni pitaju na koji način je došla u Bosnu i Hercegovinu, te se pozivaju na međunarodno pravo. —-Traže podatke kao je došla u Bosnu, kako se našla u rukama naših predstavnika, te kako da je prosleđena dalje. Oštro traže da se daju pojašnjenja,” kaže Turković.

Između ostalog, ona navodi kako je normalan sled stvari da se istraži kako je došlo do toga.

“Mi imamo nadležne institucije, dakle Tužilaštvo BiH, koje na osnovu ove note ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je došlo do poseda otuđene ukrajinske imovine,” rekla je Turković.

Predstavnici opozicije u Narodnoj skupštini RS takođe traže da Dodik objasni na koji način je ikona, pozlaćena i sa pečatom koji dokazuje njeno porklo, dospela u njegove ruke a posebno zašto je takav predmet poklonjen ruskom diplomati.