BiH: Politički lideri RS sastali su se sa Vučićem kako bi razgovarali o imenovanju novog visokog predstavnika

BiH: Politički lideri RS sastali su se sa Vučićem kako bi razgovarali o imenovanju novog visokog predstavnika

Nakon što je Upravni odbor Saveta za implementaciju mira (PIC SB) imenovao Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, lideri političkih partija u Republici Srpskoj, kako iz vladajuće koalicije, tako i iz opozicije, otišli ​​su u sredu u Beograd na konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je nakon sastanka rekao da PIC SB nije imenovanje obavio na legalan način i da će „reakcija biti snažna“.

„Razgovarali smo o svim važnim pitanjima. Naša reakcija će biti vrlo snažna i oštra po pitanju međunarodnih pravnih sporazuma potpisanih u prisustvu i pod pokroviteljstvom Evropske unije. Što se tiče Republike Srpske, pažljivo sam saslušao sve naše goste, čuo sve ideje i mislim da je zajednički nazivnik da svi dovoljno dobro razumeju težinu i položaj u kojem se nalaze Republika Srpska i čitav srpski narod. Ono što Srbija može jeste da uvek bude uz RS, poštujući integritet BiH, ali i integritet RS u BiH. Uvek ćemo pomagati i podržavati RS“, rekao je Vučić.

Dodao je da će „Srbija početi da deluje na način na koji to nikada ranije nije radila, ali u skladu sa potpisanim. Od sada ćemo redovno tražiti izveštaje visokog predstavnika i uvereni smo da će visoki predstavnici, ako nastave da postoje u BiH, poštovati tu obavezu prema Srbiji. “

Vučić je podsetio da je do sada svaki visoki predstavnik bio potvrđen u Savetu bezbednosti UN i da razume zašto su ljudi u RS zabrinuti zbog nepoštovanja ili promene zakonskih procedura.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da situacija zahteva političko jedinstvo u RS da bi se prevazišla ova situacija “protiv RS i srpskog naroda uopšte“.

„Smatramo da je imenovanje visokog predstavnika na ovaj način protivno interesima RS i srpskog naroda u BiH. Smatramo da bi se sve trebalo vratiti u zakonske okvire i da bi rezolucijom trebala odrediti ko je visoki predstavnik. Ali, u prvom redu, mislimo da bi Kancelarija visokog predstavnika trebala biti zatvorena“, rekao je Dodik.

Rekao je da je inicijativa iz 2005. bila zatvaranje OHR-a, ali da se usvajanjem “pet ciljeva i dva uslova” to nikada neće dogoditi.

„Protivimo se bilo kakvoj rehabilitaciji u smislu bonskih ovlašćenja ili usvajanju zakonskih rešenja. Tražimo jedinstvo u RS i potrebna je podrška Srbije. Ne želimo dramatizaciju. Želimo primenu Ustava. Mi nismo antidejtonski ili antiustavni. Bojimo se da će doći do kršenja toga, imajući u vidu da se nagađa o novom imenu. Ko god da je imenovan, verujemo da to treba potvrditi Rezolucija Saveta bezbednosti UN. Ako ne, neće biti legitiman za nas “, istakao je Dodik.

Sastanak je izazvao reakciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da bi “bilo bolje da Dodik sastanak održi sa dva člana Predsjedništva”. Džaferović smatra da Srbija nema prava kada je u pitanju imenovanje visokog predstavnika u BiH i da je jedina obaveza koju Srbija ima prema Dejtonskom sporazumu poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH tako što „neće preduzimati nikakve radnje koje bi kršile te vrednosti BiH na bilo koji način“.