BiH: Poljoprivrednici protestovali zbog prekomernog uvoza

BiH: Poljoprivrednici protestovali zbog prekomernog uvoza

Carinski terminali na graničnim prelazima Rača i Gradiška u Bosni i Hercegovini preplavljeni su u ponedeljak poljoprivrednim mašinama, kada su desetine poljoprivrednika parkirali traktore i druge mašine u znak protesta protiv državne politike u poljoprivredi.

Kako su preneli mediji u BiH, poljoprivrednici su izrazili nezadovoljstvo prekomernim uvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu i radom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca. Poljoprivrednici traže zaštitu domaće proizvodnje, i smenu ministra Košarca, ali i otvoren dijalog sa vlastima. Kako su naveli, dok imaju viška mesa, mleka, voća i povrća, vlasti uvoze ove proizvode. Reč je o 115 miliona litara mleka, tonama povrća i hiljadama goveda i svinja.

Iako je najavljeno da će blokirati terminale, poljoprivrednici su odlučili da to ne čine.

“To su bili mirni protesti na kojima su tražili smanjenje uvoza, povećanje podsticaja i jeftinije cene goriva. Uzgajivači povrća rekli su da imaju puno proizvoda na zalihama i da će, ako im vlasti ne pomognu i ako ih ne prodaju, doneti robu u Banja Luku i Sarajevo i ostaviti je ispred institucija jer vlasti ne slušaju njihove probleme“, izvestila je Anđelka Marković N1.

Poljoprivrednicima su se obratili predstavnici brojnih udruženja koja su došla iz različitih delova BiH, rekavši da se svi u zemlji suočavaju sa istim problemima i da bi trebali da se ujedine.

Na protestu nisu zabeleženi incidenti, a poljoprivrednici su najavili slična okupljanja u budućnosti. Takođe su rekli da će blokirati oko 15 carinskih terminala ako vlasti ne preduzmu nikakve mere.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac rekao je na konferenciji za novinare da su poljoprivrednici koji su danas protestovali na carinskim terminalima Gradiška i Rača izmanipulisani, a Srpsku demokratsku stranku optužio za organizaciju ove aktivnosti.

“Dobio sam niz poruka koje ukazuju da je bivši ministar Mirko Šarović uključen u kompletnu ovu aktivnost. Ja ne znam da li je, ali s više adresa od ljudi koji su uključeni u proteste sam dobio informaciju. Žalosna je činjenica da zbog aktivnosti koje obavljate u skladu sa zakonom i ustavom, dobijete određene preteće poruke od organizatora skupa. Žao mi je što su udruženja politički izmanipulisana. Ne želim donositi nikakve populističke mere,niti kršiti bilo kakav zakon ili međunarodni ugovor koji je potpisala BiH”, rekao je Košarac.

On je pokazao statističke podatke prema kojima je uvoz u BiH smanjen, a izvoz pojedinih proizvoda povećan. Istakao je da je u 2020. godini uvoz goveđeg mesa u BiH manji za oko 5.000 tona u odnosu na 2019. godinu, uvoz svinjskog mesa za preko 3,5 miliona kilograma, dok je uvoz mleka manji za 85 miliona kilograma.