BiH ponovo ugrožena poplavama

BiH ponovo ugrožena poplavama

Samo jedan dan “borora poplave” u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) bio je dovoljan da podsjeti građane na katastrofalne događaje od prije gotovo pet godina, kada je država bila na vrhu svjetskih vijesti.

Kraj januara 2019. donio je snijeg u BiH i većina planina je bila raj za skijaše. Menadžeri zimskih odmarališta bili su sretni da vide pune hotele i skijaške staze, ali onda se vrijeme promijenilo. Temperature su početkom februara bile veće od proseka, a sneijg se počeo topiti, dajući novu snagu rijekama i potocima. U samo nekoliko sati, javnost u biH je doživjela „fleš bek“ do maja 2014. U subotu i nedjelju brojna domaćinstva u srednjoj Bosni bila su pod vodom i vlasti u Zenici i Busovači su proglasile stanje prirodne katastrofe. Na nekoliko drugih mjesta situacija je bila kritična i nekoliko puteva je zatvoreno zbog visokog nivoa vode. Tokom vikenda na svakih nekoliko sati mediji su izvještavali o novim poplavama i prvim klizištima. Jedno od njih, u opštini Gornji Vakuf – Uskoplje, srušilo je kuću i zaprijetio drugim kućama. Lokalni put koji je povezivao selo Borova Ravan sa okolnim selima bio je kratko zatvoren zbog aktivacije klizišta.

Stanovnici naselja u centralnim opštinama Travnik, Novi Travnik, Bugojno i Fojnica također su se suočili sa štetama uzrokovanim poplavama.

Šef Uprave za civilnu zaštitu Federacije BiH, Fahrudin Šolak, izjavio je medijima da postoje dva kritična mjesta i da je na nekoliko kritičnih područja raspoređeno nekoliko timova od 50 do 60 osoba.

“Nema dramatičnih scena, ali ne možemo ništa prepustiti slučaju”, rekao je Solak.

U nedjelju, priroda je pokazala pravo lice. Pod visokim pritiskom vode, most u blizini glavnog grada BiH, Sarajevo, srušio je osdsjekavši nekoliko sela. Do kraja dana, situacija je počela da se smiruje i nivo vode je počeo da opada. Gradovi Republike Srpske bili su u vanrednom stanju, ali nije bilo izvještaja o šteti. Građani u dijelovima Banja Luke koji su 2014. godine doživjeli najveću štetu proveli su noć gledajući nivo rijeke Vrbas. Srećom, nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom.

Nakon ovog “malog upozorenja” koje je priroda poslala BiH i njenim entitetskim institucijama, ostaje pitanje: koliko su odgovorni za brzi odgovor u sličnim situacijama naučili iz poplava 2014. godine?

Očigledno da nije mnogo, jer je pomoć ljudima u nevolji kasnila i bila nedovoljna, jer su morali sami da se bore s visokim vodama. Nije bilo vreća s pijeskom, teških mašina i odgovarajuće pomoći domaćinstvima pogođenim poplavama. Pored toga, zbog političke svađe u Parlamentu Federacije BiH, poslanici još uvijek nisu usvojili entitetski budžet. To znači da još uvijek nema šanse za finansijsku pomoć ugroženom stanovništvu./IBNA