BiH: Poruke predstavnika međunarodne zajednice u vezi sa izborima u Mostaru

BiH: Poruke predstavnika međunarodne zajednice u vezi sa izborima u Mostaru

Građani Mostara konačno će izabrati svoje predstavnike u lokalnoj Skupštini, kao i gradonačelnika.

Nakon 12 godina spora oko Izbornog zakona, politički predstavnici odlučili su da održe izbore u ovom gradu u nedelju 20. decembra. Predstavnici međunarodne zajednice su tako pozvali građane da iskoriste svoje biračko pravo. Visoki predstavnik međunarodne zajednice, Valentin Inzko, rekao je da bi građani trebalo da iskoriste “svoja bonska ovlašćenja”.

„Dvanaest godina nakon što su poslednji put imali priliku da glasaju za svoje lokalne predstavnike, pozivam građane Mostara da odgovore masovnim odzivom na lokalne izbore u nedelju. Iskoristite vlastita bonska ovlašćenja i glasajte!

Uz to, apelujem na građane da glasaju na osnovu pitanja i predloženih rešenja koja imaju za cilj napredak Mostara. Prekrasni, svetski poznati grad Mostar i svi Mostarci, posebno mladi, zaslužuju, ništa manje od drugih u BiH, priliku da imaju svetlu i prosperitetnu budućnost i da žive u dinamičnom i ekonomski naprednom gradu, u kojem sami mogu graditi svoju budućnost. Imate sve potencijale za uspeh. Dragi Mostarci, iskoristite svoje biračko pravo, neka se vaš glas čuje i ne dopustite da drugi odlučuju umjesto vas ili vašeg grada”, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je takođe pozvao glasače da zaštite sebe i ljude koji rade na biračkim mestima pridržavajući se propisanih epidemioloških mera i sledeći uputstva Gradske izborne komisije. Također je pohvalio Centralnu izbornu komisiju BiH što je, u teškim okolnostima, dva puta uzastopno organizovala provođenje izbora.

Šefica Misije OEBS-a u BiH, Katlin Kavalec, izjavila je da ohrabruje “sve glasače koji imaju pravo glasa da iskoristite ovu priliku da ojačajte demokratiju i iskoristite vaše pravo da glasate za kandidatkinje i kandidate za koje smatrate da će služiti u najboljem interesu vaše  zajednice. U ovo teško vreme pandemije virusa COVID-19, urgira na sve glasače da zaštite sebe i radnike na biračkim mjestima tako što će nositi maske i poštovati sve epidemiološke mere dok glasaju”.

Dodala je da su brojne političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati potpisali 18. novembra, 2020. godine, Kodeks izbornog ponašanja, obavezavši se na taj način da će poštovati principe slobodnih i fer izbora.

“Oni koji su potpisali Kodeks složili su se da će osigurati miran i fer izborni proces i da će poštivati ključne demokratske principe, kao što su poštivanje zakonitosti izbora, izbegavanje vršenja političkog pritiska na glasače i suzdržavanje od zapaljive retorike i retorike podela. Pozivamo sve političke stranke i kandidate da poštuju ove principe, da pokažu poštovanje prema svojim rivalima i glasačima pre, tokom i nakon Izborog dana, te da prihvate zvanično potvrđene izborne rezultate. Pozivamo na mirnu proslavu nakon objave rezultata,” naglasila je Kavalec.