BiH: Poternica za Milomirom Savčićem

BiH: Poternica za Milomirom Savčićem

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodnu poternicu za bivšim komandantom 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske Republike Srpske Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici. Savčić je i predsednik Boračke organizacije RS.

On je od juče, nakon ročišta na kojem mu je izrečena mera pritvora, nedostupan Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine.

Proces protiv Savčića u Sudu BiH vodi se od juna 2020. godine, a optužnica, kojom se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, podignuta je u januaru ove godine.

Iz Suda BiH je saopšteno da su zaprimili službenu zabelešku Sudske policije BiH u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi te da zbog toga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda zbog čega su doneli naredbu za raspisivanje međunarodne poternice.

Sud BiH je Savčiću nakon jučerašnjeg ročišta izrekao meru pritvora zbog kršenja ranije izrečenih mera zabrane istupanja u medijima o pitanju njegovog predmeta, odnosno optužnice za genocid u Srebrenici.

Odluka o određivanju pritvora za Savčića je izazvala ogorčene reakcije u Republici Srpskoj. Većina političara, bilo opozicionih ili onih iz stranaka na vlasti, smatra da je odluka neopravdana i da Sud BiH još jednom pokazuje da je protiv srpskog naroda. Advokati odbrane generala Savčića su najavili da će podneti žalbu na odluku o pritvoru.

U javnosti se spekuliše da je Savčić pobegao u Srbiju gde će ostati dok se ne reši pitanje pritvora.