BiH: Potpisan sporazum o readmisiji s Pakistanom

BiH: Potpisan sporazum o readmisiji s Pakistanom

Dugo očekivani sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana potpisan je u sredu u Islamabadu. Sporazum su potpisali ministar bezbednosti BiH Selmo Cikotić i pakistanski ministar unutrašnjih poslova Ijaz Ahmed Shah.

Ovakav sporazum predložen je pre nekoliko meseci kako bi olakšao pritisak pakistanskih ilegalnih imigranata koji pokušavaju doći do zemalja EU kroz BiH, preko takozvane Balkanske rute.

Zaključenjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije za sprečavanje ilegalnih migracija, jer Sporazum reguliše pitanja prijema vlastitih državljana, državljana trećih zemalja i lica bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane suprotno njihovim zakonima.

Ovo je važan sporazum za BiH koja je poslednjih godina postala vrlo zanimljiva zemlja za ilegalne migracije „balkanskom rutom“, u lancu zemalja kroz koje se odvija proces krijumčarenja ljudi, droge, vozila i drugih oblika organizovanog kriminala.

Prema utvrđenom nacrtu protokola, nadležni organi za prijem, podnošenje i obradu zahteva za readmisiju, kao i oni za tranzit, su Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan.

Readmisija i prihvat državljana dveju zemalja i tranzit stranih državljana odvijaće se preko međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Islamabadu.

Cikotić je u pratnji predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, u državnoj delegaciji koja boravi u dvodnevnoj posjeti Islamskoj Republici Pakistan. Na početku posete, Džaferović se susreo s pakistanskim ministrom spoljnih poslova Makhdoom Shah Mahmoodom Qureshiem.

Kako izvještava FENA iz Islamabada, dve delegacije razgovarale su o bilateralnim odnosima dveju prijateljskih zemalja. Konstatovano je da bi se odnosi između Pakistana i BiH mogli značajno poboljšati. Sagovornici su se složili da nije bilo dovoljno komunikacije, ali da bi se saradnja mogla poboljšati prvenstveno na ekonomskom nivou.

Džaferović je zahvalio Qureshi na pomoći koju je Pakistan pružio BiH tokom rata, kada je u najtežim vremenima slao trupe u BiH da deluju u okviru UNPROFOR-a, a zatim u okviru SFOR-a, doprinoseći stabilizaciji situacije i uspostavljanju mira.

Nakon sastanka s ministrom, premijer Pakistana Imran Kahn priredio je svečanu dobrodošlicu uz najviše državne počasti, nakon čega je usledio tet-a-tete sastanak Džaferovića i Kana, kao i sastanak delegacija dve zemlje.

Tokom dvodnevne posete Islamabadu, Džaferović će se sastati i sa predsednikom Islamske Republike Pakistan Arifom Alvijem i predsednikom parlamenta Assadom Qaiserom.