BiH: Potpisan ugovor o novoj deonici autoputa

BiH: Potpisan ugovor o novoj deonici autoputa

Ugovor o izgradnji autoputa na dionici Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 1, Tarčin – ulaz u tunel Ivan, potpisan je u ponedeljak u Mostaru, a ugovor je vredan 77.903.313 evra.

Dužina dionice je 4,9 kilometara, a sredstva za izgradnju obezbeđena su putem Evropske investicione banke (EIB) i bespovratnih grant sredstava WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,7 miliona evra.

Predviđeni rok izgradnje je 20 meseci, a radovi počinju sutra.

Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor, i Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalt d.o.o. uime konzorcija izvođača radova Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i Granit AD Skopje, te federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić u svojstvu svedoka JP Autoceste FBiH i Almedin Husomanović u svojstvu svedoka ispred konzorcija izvođača.

U izjavi za medije direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić istakao je da se radi o osmom potpisanom ugovoru nakon što je usvojen novi zakon o akcizama i nakon što su potvrđene izmene i dopune prostornog plana sa specijalnim obeležjima za koridor V-c.

Na pitanje novinara kada se može očekivati da Mostar bude spojen autoputem, Terzić je odgovorio da je rok izgradnje južnog dela saobraćajnice, nakon što se odabere izvođač za tunel Kvanj, tri godine, dok je šest godina rok za završetak tunela Prenj i ostalih deonica severno od Mostara.

Direktor Euroasfalta d.o.o. Hamed Ramić istakao je da će se na poddeonici Tarčin – ulaz u tunel Ivan graditi dva velika i zahtevna objekta – vijadukt Raštelica 1 i vijadukt Raštelica 2, jedan će biti dug 518 metara, drugi 620 metara, zatim odmorište te lokalna infrastruktura.

Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić naglasio je da danas potpisani ugovor neće biti poslednji, te je za kraj ove i početak nove godine najavio potpisivanje novih ugovora kojima će biti obuhvaćene sve deonice koridora V-c i deonice koje se vežu za koridor.

“U BiH trenutno imamo 105 kilometara autoceste, trenutno se radi oko 40 kilometara, a za dva meseca u saobraćaj će biti puštena deonica od 11 kilometara. Realno je očekivati završetak radova na autocesti 2027. godine,” dodao je ministar Lasić.