BiH: Predsedavajući oba doma BiH Parlamenta pozvani u Brisel

BiH: Predsedavajući oba doma BiH Parlamenta pozvani u Brisel

Predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Predstavničkog doma Borjana Krišto dobili su poziv da učestvuju na sastanku parlamentarnih predsednika sa zapadnog Balkana radi rasprave o ulozi parlamenata u proširenju EU nakon COVID-a, koji će se održati dana 28. juna u Briselu, navodi se u saopštenju objavljenom u sredu.

Predsednici parlamenata Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije sastaće se u Briselu na Drugom samitu predsednika Evropskog parlamenta za zapadni Balkan.

Tamo će sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem razgovarati o ključnoj ulozi parlamenata u procesu proširenja EU u post-COVID eri. Tokom boravka u Briselu sastaće se i sa članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Tom prilikom predsednik Sassoli rekao je da mu je drago što će drugi put u Evropskom parlamentu dočekati predsednike parlamenata sa Zapadnog Balkana. “Ključno je ponovo potvrditi ulogu parlamenata Zapadnog Balkana i EP-a u procesu proširenja EU, kao osnovnog preduslova za izgradnju snažnih demokratija, sposobnih za zajedničku evropsku budućnost. Ovo je još važnije nakon COVID-19 krize, koja je predstavljala izazov za parlamente širom sveta“.

Na Samitu će učestvovati i predsednici parlamenata Portugala i Slovenije, koji predstavljaju trenutnu i predstojeću rotiraciju predsedavanja Savetom EU.

Prvi samit govornika EP-a Zapadnog Balkana održan je u Evropskom parlamentu 28. januara 2020. godine pod pokroviteljstvom predsednika Sassolija. Zajednička deklaracija objavljena nakon toga potvrdila je fundamentalnu ulogu parlamenata u pokretanju programa reformi EU i ispunjavanju evropskih težnji ljudi zapadnog Balkana.