BiH: Predsedavajući Predsedništva Komšić sastao se s generalnim sekretarom UN-a Guterresom

BiH: Predsedavajući Predsedništva Komšić sastao se s generalnim sekretarom UN-a Guterresom

Uprkos protestu člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, Milorada Dodika, o učešću predsedavajućeg Predsedništva Željka Komšića u Generalnoj skupštini UN, Komšić se sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Dodik je pismo uputio Guterresu i Generalnoj skupštini s obrazloženjem da je Komšić u Njujorku kao privatna osoba jer se Predsedništvo nije složilo oko njegovog učešća. On je zatražio od Generalne skupštine UN da ne dozvoli Komšiću da se obrati svetskim liderima rekavši da će to biti “poslednji ekser u kovčeg BiH”.

“Ako generalni sekretar zanemari ono što je navedeno u pismu, onda to pokazuje da se najviše rukovodstvo UN-a uključilo u raspad Bosne i Hercegovine jer je ignorisalo Ustav i proceduru BiH. O ovom putovanju u Njujork razgovarano je na prethodnoj sednici Predsedništva i nije dobilo odobrenje“, rekao je Dodik.

Međutim, uoči 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Komšić se sastao sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Komšić je tokom razgovora objasnio stav Bosne i Hercegovine u okviru evroatlantskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u i Evropskoj uniji.

Komšić je istakao da “susedne zemlje koje su bile aktivno uključene u sukob tokom rata u Bosni i Hercegovini, izvodeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, i dalje, nažalost, gledaju na Bosnu i Hercegovinu kao na ratnu plen”.

On je naveo da u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj (RS) postoji političko protivljenje zakonu o zabrani negiranja genocida i da član Predsedništva BiH iz RS, Milorad Dodik, koristi protivljenje zakonu kao sredstvo i izgovor za političke blokade.

Naglasio je da neke političke elite u Bosni i Hercegovini nastoje promovisati etničku isključivost, koja je diskriminatorna i suprotna međunarodnim i demokratskim standardima ravnopravnosti građana, te pozvao na snažniju podršku UN -a u zaštiti osnovnih ljudskih prava.

Kako se navodi u saopštenju za javnost iz Komšićevog kabineta, tokom razgovora generalni sekretar UN-a Antonio Guterres naglasio je da sa posebnom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i razumevanje ozbiljnosti i složenosti trenutne političke situacije, ističući da Ujedinjene nacije ostaju posvećene podršci Bosni i Hercegovini.