BiH: Predstavnici međunarodne zajednice posetili Žepče

BiH: Predstavnici međunarodne zajednice posetili Žepče

Povodom otkrivanja nedavno obnovljenog spomen obeležja civilnim žrtvama rata opštine Žepče, Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovala je u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, kao države koja predsedava OEBS-om u 2021. godini, Kancelarijom rezidentne koordinatorke Ujedinjenih nacija u BiH i Opštinom Žepče, jednodnevnu posetu predstavnika međunarodne zajednice ovoj opštini.

Ambasadorka Kathleen Kavalec, šefica Misije OEBS-a u BiH, je istakla: “Ova opština je veoma napredovala u smislu izgradnje dobrih odnosa među svim građanima. Saradnja i kompromis su danas obeležje lokalne politike i odlučivanja. U duhu inkluzivnosti i zahvaljujući inicijativi aktivnog civilnog društva, Žepče odaje počast svojim civilnim žrtvama rata. Svim žrtvama. Bez izuzetaka ili razlika. Jedan spomenik, jedna ploča, jedno mesto, za jednu zajednicu. Čast mi je što sam danas ovdje kako bih odala počast civilnim žrtvama rata u Žepču. Kao Misiji, drago nam je što smo doprineli uspostavi i obnovi spomenika, jedinog spomenika ove vrste u BiH.”

Predstavnici međunarodne zajednice posetili su spomenik i odali počast.

“Zajedničkim odavanjem počasti civilnim žrtvama rata, učinjen je važan korak ka boljoj budućnosti za sve ljude. Nadam se da će mnogi drugi krenuti stopama Žepča. Švedska će i dalje pružati podršku i sarađivati s onima koji žele stvoriti inkluzivniju i tolerantniju budućnost za sve ljude u Bosni i Hercegovini,” naglasila je švedska ambasadorka u BiH, Johanna Strömquist.

Učesnici su imali priliku posetiti i memorijalne sobe udruženja ratnih veterana koje pružaju istorijske informacije i pomažu u razumevanju važnosti događaja u Žepču.

Specijalna savetnica UN-a za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu, kazala je: “Žrtve, preživeli, njihove porodice i rodbina zaslužuju svaku moguću podršku. Podizanje spomenika i sećanje na njih ne govori samo o prošlosti. Govori i o sadašnjosti i obezbeđenju budućnosti koju će definisati dostojanstvo, međusobno poštovanje i razumevanje. Tuga koju osećamo zbog onoga što su doživeli podstiče nas da radimo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve ljude.”

Poseta je okončana u Srednjoj muzičkoj školi “Katarina Kosača-Kotromanić”, gdje je grupa učenika održala koncert klasične muzike.

Današnja poseta bila je način za međunarodnu zajednicu u BiH da prepozna i nagradi izuzetnost Žepča. Namera je bila aktivno ohrabriti ovakve korake, očuvati postignuti napredak, proširiti pozitivne poruke i postaviti osnove za ovakve aktivnosti u mnogim drugim zajednicama.