BiH: Predstavnici međunarodne zajednice reaguju na izjave Milorada Dodika o budućnosti BiH

BiH: Predstavnici međunarodne zajednice reaguju na izjave Milorada Dodika o budućnosti BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prekrajanje granica Bosne i Hercegovine, čiji je teritorijalni integritet garantovan Opštim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom.

Portparol OHR-a Mario Brkić, rekao je da Schmidt još jednom potvrđuje opredeljenost Upravnog odbora Saveta za provođenje mira za očuvanje teritorijalnog integriteta i strukture države Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Brkić je ovo rekao odgovarajući na pitanje kako visoki predstavnik gleda na najavu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske u roku od pola godine, te kakav bi stav zauzeo visoki predstavnik ako bi se Dodik odlučio na takav korak, odnosno da li smatra da je potrebna neposredna reakcija Vijeća za implementaciju mira (PIC).

“Visoki predstavnik podseća da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH,” preneo je Brkić Schmidtovu poruku.

Na Dodikove najave o otcepljenju reagovala je i ambasada SAD u BiH rekavši da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu,” kaže se u reakciji Ambasade SAD.

“Odgovorno liderstvo zahteva učešće u vlasti i usvajanje ključnih ekonomskih reformi i reformi za transparentnost kako bi se poboljšao život građana, a ne retrogradne pozive koji nude samo gubitak bilo kakvih šansi u budućnosti”, poručuju iz Ambasade SAD.

Na najavu člana Predsedništva BiH iz RS da će ovaj entitet povući saglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH i drugih zajedničkih institucij koje su formirane nakon Dejtonskog sporazuma, šef Delegacije EU u BiH, Johan Sattler, jednostavno je rekao da se to – neće dogoditi.

“O tome neće biti diskusije. Vreme je da se političari vrate za pregovarački sto i da se dijalog nastavi,” kratko je rekao Sattler.