BiH: Predstavnici međunarodne zajednice uputili poruku o izbornoj reformi

BiH: Predstavnici međunarodne zajednice uputili poruku o izbornoj reformi

“Čuli ste nas kako ističemo da bi 2021. godina trebala biti godina akcije i prilika za provođenje dugoočekivanih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu, ali i da bi Bosna i Hercegovina bila prosperitetnija za sve građane. Sada kada smo u 2021. godini, vreme je da razgovaramo o detaljima, počevši od izborne reforme. Reforme nisu apstraktne, već konkretne, zdravorazumske promene koje su jasno zacrtane u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje provedbu preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Saveta Evrope. Ove reforme rešavaju nedostatke istaknute na nedavno održanim Opštinskim izborima i potrebne su kako bi vaši glasovi zaista bili bitni. Spremni smo podržati i dati savete u reformskim naporima, ali promene će zavisiti od spremnosti lidera ove zemlje da preuzmu odgovornost, ozbiljno razgovaraju jedni s drugima i naprave compromise,” kaže se u Zajedničkoj kolumni ambasadora EU u BiH Johanna Sattlera, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, o izbornoj reformi.

Dodaju da “stvarne promene takođe zavise o odlučnosti vas građana da se zalažete za njih i da pozivate izabrane funkcionere na odgovornost zbog njihovog nedelovanja. Nema vremena za gubljenje u ovoj godini – potrebno je ispuniti obaveze, iskoristiti potencijal i obezbediti svetliju budućnost. Reforme su hitno potrebne u ovoj godini i da izbori u 2022. ne bi trpeli zbog istih, već poznatih nedostataka”.

“Izbori su žila kucavica demokratije, moraju biti slobodni, pošteni i utemeljeni na principu jednakosti svakog građanina. Centralna izborna komisija (CIK) u 2020-oj je obavila hvale vredan zadatak organizacije lokalnih izbora, u godini nezabeleženih izazova, i to ne samo zbog pandemije, već i kašnjenja u obezbeđivanju finansijskih sredstava za izbore, koja su mogla biti izbegnuta. Istovremeno, izbori su bili narušeni konstantnim pitanjima koja su iznova istakla hitnost u provođenju dugogodišnjih preporuka ODIHR-a u smislu povećanja transparentnosti, poboljšanja obuke osoba angažovanih za rad na izborima i jačanja snage vašeg glasa,” navodi se u kolumni.

Prema autorima, među najvažnijim prioritetima je reforma načina formiranja biračkih odbora. Upravo su birački odbori odgovorni za najveći deo iskustva kao glasača, uključujući otvaranje biračkih mesta, utvrđivanje identiteta birača, vođenje tačnih evidencija, bezbednosti izbornog materijala i što je najvažnije, inicijalnog brojanja glasačkih listića. Trenutno se članovi biračkih odbora imenuju isključivo iz redova kandidata političkih stranaka. Sa ovakvom strukturom teško je obezbediti nepristranost i profesionalnost biračkih odbora. Štaviše, kao što je bilo vidljivo na poslednjim lokalnim izborima, neujednačena ili nedovoljna obuka članova biračkih odbora predstavlja rizik u smislu proceduralnih grešaka, istovremeno podrivajući poverenje građana u izborni proces. Pravne reforme mogu obezbediti uravnoteženiji sastav biračkih odbora, ali i uvesti mehanizme za sprečavanje zloupotreba u postupcima imenovanja, doprinoseći integritetu i istovremeno sprečavajući nepravilnosti i prevare.

“Uvođenje novih tehnologija isto tako može doprineti transparentnosti i tačnosti prebrojavanja glasačkih listića i ažurnosti u njihovom preliminarnom prebrojavanju, što u završnici smanjuje prevare i čini izbore efikasnijim. Na primer, elektronska identifikacija birača olakšala bi otkrivanje zloupotrebe ličnih dokumenata i falsifikovanja potpisa koji su zabeleženi na poslednjim lokalnim izborima. Konačno, sankcionisanje jezika mržnje i uvreda čak izvan okvira predizborne kampanje, pomoći će da se osigura odgovoran dijalog,” naglašeno je u kolumni.

Slobodni i pošteni izbori najmoćniji su alat koji građani imaju na raspolaganju kako bi obezbedili odgovornost političkih lidera za njihovo delovanje ili nedelovanje, u obezbeđivanju evropske budućnosti koju građani BiH žele i zaslužuju. “Uz dovoljnu političku volju, nema razloga da se bilo koja od ovih reformi dalje odlaže. Promene koje obezbeđuju da se svaki vaš glas prebroji, bez manipulacije ili političkog uticaja, vratiće moć u vaše ruke, ruke građanina, a kako bi pomogle da ta budućnost postane stvarnost,” zaključuju autori kolumne.