BiH: Predstavnik EU prezentovao Izveštaj članovima VSTS – kritikovao pravosudni sistem

BiH: Predstavnik EU prezentovao Izveštaj članovima VSTS – kritikovao pravosudni sistem

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izveštaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johann Sattler, predstavio je danas Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTS-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, ambasador Sattler je istakao razočarenje izostankom napretka u izveštajnom periodu, naročito u pravosuđu. “Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja!” izjavio je ambasador Sattler.

Pozvao je članove Saveta da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je reč o vraćanju poverenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu. “To se mora promeniti,” naglasio je ambasador Sattler. Takođe je naglasio da je u Izvjštaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija. Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

“U cilju omogućavanja tih promena, potrebno je hitno izmeniti Zakon o VSTS-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi Saveta rade proaktivno i budu lideri svojim primerom. U tom kontekstu, ambasador Sattler je ponovio reči g. Priebea, koji je pozvao na “promenu u pravosudnoj kulturi”. Krajnje je vreme da se pokrene ova promena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTS-a, na što se Savet i obavezao,” navodi se u saopštenju za javnost Delegacije EU u BiH.

Ambasador se zahvalio Savetu za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda. To je primer prepoznavanja problema, koje Savet treba češće pokazivati javnosti.