BiH: Premijer RS tvrdi da su sve optužbe protiv njega lažne

BiH: Premijer RS tvrdi da su sve optužbe protiv njega lažne

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su sve optužbe u vezi sa njegovim navodnim učešćem u događajima u Srebrenici u julu 1995. godine, koje su odnedavno objavili pojedini mediji u Federaciji BiH, lažne, zbog čega je najavio tužbe za klevetu i još jaču borbu za Republiku Srpsku.

Višković je rekao da će biti nekoliko tužbi protiv internet portala i pojedinaca i da će koristiti zakonski predviđene mogućnosti da zaštiti sebe i porodicu, kao i Kabinet premijera Republike Srpske.

„Čista savest je ono što čoveka održava u životu. Moja porodica i ja imamo čistu savest. Čak mi je odvratno komentarisati sve ove optužbe i laži. Zbog toga nisam komentarisao proteklih dana jer ne želim da se valjam u blatu u kojem se valjaju oni koji me napadaju”, rekao je Višković za RTRS.

Konstatujući da se bliži kampanja za predstojeće lokalne izbore, Višković je rekao da nekim strankama, posebno SDA u FBiH, ne ide dobro i da na ovaj način žele prikupiti jeftine političke poene.

“Možda sam živeo u uverenju da BiH možda ima budućnost i da se razvoj događaja može usmeriti ka boljem životu građana, ali očito je da oni koji se zaklinju u BiH udaraju u poslednji šav da BiH nestane”, Višković rekao.

Lokalni portal Istraga.ba objavio je prošle nedelje tekst svedočenja, zajedno sa audio zapisom iz 2017. godine, zaštićenog svedoka M-16 u slučaju Miodrag Josipović i dr. rekavši da je aktuelni premijer RS organizovao prevoz Bošnjaka iz sela Nova Kasaba, u blizini Srebrenice, do mesta njihovog pogubljenja.

„Radovan Višković ponudio mi je novac za preseljenje masovnih grobnica“, rekao je 2017. godine zaštićeni svjedok M-16, izvestila je Istraga.ba, dodajući da je isti svedok potpuno isti iskaz dao i 2007. godine.

Istraga.ba je takođe primetila da do danas Tužilaštvo BiH nije procesuiralo niti označilo Radovana Viškovića kao osumnjičenog. Tada je, tokom svedočenja svedoka M-16, glavni tužilac bila Gordana Tadić, a pre nego što je preuzela dužnost glavnog tužioca, Tadić je bila na čelu Odelenja za ratne zločine, pisao je portal.

Na pitanje gde je bio 1995. godine, Višković je rekao da je bio na istom mestu gde je proveo sve četiri godine 1992-1995, bio je u BiH – u štabu Vojske RS i služio kao saobraćajni oficir.