BiH: Problem sa migrantima je granica u Grčkoj, kaže Galić

BiH: Problem sa migrantima je granica u Grčkoj, kaže Galić

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić izjavio je da je, kada se radi o ilegalnim migrantima, problem EU, odnosno granica u Grčkoj, koju migranti i izbeglice prelaze jako lako.

“2016. godine imali smo zabeleženo 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je prošle godine bilo 29.800. Imamo dvadesetak dana do kraja ove, i sačekaćemo konačne brojke, koje neće biti male, jer je evidentno da imamo rapidan rast broja ulazaka migranata”, rekao je Galić.

On je potvrdio da se takav priliv očekuje i u narednim mesecima, navodeći da Granična policija razmenjuje podatke sa kolegama iz Srbije.

“Ne želimo da plašimo građane, ali ogroman je broj migranata koji čekaju da uđu u BiH. Ovde nije problem Srbija, već EU, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako. Imamo nelogičnu situaciju da nam migranti dolaze iz EU i onda se ponovo zaustavljaju pred kapijom Evrope u Hrvatskoj”, istakao je Galić.

On je rekao za RTRS da je najviše migranata iz Pakistana, Avganistana, Maroka, Alžira, Iraka, Irana, a da je na sedmom mjestu ratom zahvaćena Sirija.

“Sada je jasno da to nisu ratne migracije, već sa određenim ciljem, pre svega političkim i ekonomskim”, dodao je Galić.

Istakao je da Graničnoj policiji za odgovarajuću zaštitu 1.600 kilometara granice u sadašnjim uslovima nedostaje 1.300 policijskih službenika i da trenutno na 25 kilometra granice dolazi jedan granični policajac.

On je naveo da Granična policija za rad na graničnim prelazima koristi 85 odsto snaga, a na zaštitu takozvanog “zelenog pojasa” duž 1.600 kilometara granice samo 15 odsto policijskih službenika.

“Za kvalitetniji rad na terenu nedostaju i izmene zakonskih i podzakonskih akata, recimo da se precizira način odvraćanja migranata od prelaska granice. U početku krize policijski službenici su bili agresivniji u zaštiti granice, ali je nevladin sektor prijavio da smo pregrubi. To se istraživalo i to je pogubno, jer će granični policajac biti u strahu od primene mera odvraćanja da ne bi bio krivično procesuiran”, rekao je Galić.

On je naveo da se migranti jednostavno oglušavaju na pokušaje odvraćanja i nastavljaju put, ponekad se ista grupa vraća i po 20 puta, a migranti otkriveni u ilegalnom prelasku koji budu i dovedeni pred sud vrlo brzo budu pušteni na slobodu zbog nemogućnosti utvrđivanja identiteta.