BiH: Problemi sa učešćem na EXPO 2020

BiH: Problemi sa učešćem na EXPO 2020

Najveći svetski sajam i događaj za promociju preduzetništva „EXPO Dubai 2020“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održaće se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, ali još uvijek nije poznato da li će bh. preduzeća moći da se predstave na manifestacija zbog činjenice da Savet ministara nije usvojio predračun troškova.

Agencija FENA saznaje da je organizator EXPO 2020 ponudio da snosi sve troškove pripreme i izrade šestomesečnog programa za predstavljanje bosanskohercegovačkih preduzeća na ovom prestižnom sajmu. Međutim, Bosna i Hercegovina još nije obezbedila preostala sredstva.

To znači da bi organizator direktno zaključio ugovor i platio agenciji koja bi obavljala posao, a nakon ove ponude Savetu ministara ostaje da obezbedi manji iznos finansiranja. Ali do sada niko nije formalno odgovorio organizatoru da li je predlog prihvaćen da bi mogle da započnu pripreme, koje već kasne.

Prema FENA, Bosni i Hercegovini takođe preti opasnost da ugrozi odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i da izgubi najmanje 1,5 miliona američkih dolara ako se ne uklone problemi koji prate učešće BiH na EXPO 2020 u Dubaiju, reklo je ranije Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Savet ministara BiH još nije usvojio procenu troškova za učešće, iako je to pitanje već dva puta bilo na dnevnom redu. Najskuplja stavka u preostalom delu finansiranja je priprema i razvoj celovitog programa prezentacije i performansa BiH.

Pored ove ponude za organizatora da finansira program izvođenja i prezentacije bh. ekonomije, Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata prethodno je dodelila i u potpunosti opremila paviljon BiH u Dubaiju.

Naredna sednica Saveta ministara BiH zakazana je za četvrtak, 15. jula, ali dnevni red još nije objavljen na zvaničnoj veb stranici, iako je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ranije izrazio nadu da bi to pitanje trebalo usvojiti rešen ove nedelje.