BiH propustila još jednu šansu da postane normalno društvo

BiH propustila još jednu šansu da postane normalno društvo

Još jedna šansa za imenovanje predsedavajućeg Saveta ministara BiH otišla je u istoriju bez rezultata. Članovi Predsedništva BiH, zarobljeni u nacionalističkoj retorici, ponovo se nisu uspeli dogovoriti o važnom pitanju za građane. Skoro godinu dana od Opštih izbora država još uvek nema uspostavljenu izvršnu vlast.

Prošla sedmica je potrošena u pregovorima tri člana Predsedništva: Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Dodik je kao lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio visokog funkcionera stranke Zorana Tegeltiju za mesto predsedavajućeg Saveta ministara, ali ostala dva člana odbijaju prihvatiti predlog sve do dogovora o Godišnjem nacionalnom Plan za NATO i slanja u štab Alijanse u Briselu.

Važno je da su protekle sedmice sve nadležne agencije dale zeleno svetlo za imenovanje, što znači da nema zakonskih prepreka da Tegeltija preuzme tu dužnost. Zato je Dodik zatražio sednicu Predsedništva sa samo jednim pitanjem na dnevnom redu: imenovanjem Tegeltije. Prema Dodikovim rečima, Komšić i Džaferović su mu na početku sednice rekli da ne postoji šansa da oni glasaju za imenovanje. Potom je povukao zahtev za sednicom koja je završila i prije nego što je započela.

Na konferenciji za novinare nakon sednice, Dodik je rekao da su prava Srba u BiH ugrožena i da neće dozvoliti Bošnjacima da ih uzurpiraju. Dan pre zasedanja, Dodik je rekao da “BiH kao država umire i da Komšić i Džaferović čine sve kako bi ubrzali njenu smrt”. Kao razlog takvog ponašanja Dodik je naveo da su u ovom trenutku sve glavne pozicije u državi u rukama Bošnjaka.

„To znači da je ta situacija dobra za njih, ali guraju BiH u tešku institucionalnu krizu,” rekao je Dodik.

Džaferović je medijima rekao da, pre svega, sednica nije trebala biti ni održana dok se tri člana Predsedništva ne dogovore o svim pitanjima.

„U ovoj zemlji nema prostora za pretnje i ucene. Dodik mora poštovati zakone i usvojene odluke uključujući one o NATO integracijama,” rekao je Džaferović.

Komšić je, kao sadašnji predsedavajući Predsedništva, rekao da nije optimističan u pogledu budućnosti. Podsetio je na raniju Dodikovu izjavu kako će tražiti posebnu sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će tražiti povlačenje saglasnosti za osnivanje važnih državnih institucija poput Uprave za indirektno oporezivanje, Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta.

“Bojim se da je Dodikov scenarij moguć,” rekao je Komšić dodajući da ne postoji zakonski način da se saglasnost povuče i ukinu te institucije./ibna