BiH: Protesti protiv mera i vlasti nesposobne da obezbede vakcine

BiH: Protesti protiv mera i vlasti nesposobne da obezbede vakcine

Nakon što se nekoliko stotina vlasnika kafića, restorana, frizerskih salona i fitnes centara okupilo u ponedjeljak u Banjaluci u znak protesta protiv oštrih mera koje je Vlada nametnula za suzbijanje pandemije koronavirusa, građani Sarajeva okupili su se u utorak kako bi pozvali državne vlasti da podnesu ostavke i prepustite vlast „nekome ko će posao obaviti bolje od njih“.

Banjalučki skup je održan jer Vlada, kako su rekli učesnici, nije učinila dovoljno da zaštiti njihovo poslovanje tokom zaključavanja. Vlada je dozvolila otvaranje kafića, ali samo u baštama, dok su mnogi drugi objekti i dalje zatvoreni. Ovaj put protest je bio miran, za razliku od prvog kada je bilo nekoliko incidenata sa policijom.

Protest u Sarajevu bio je nešto drugačiji jer su učesnici tražili ostavke entitetske vlade Federacije BiH i državnog Saveta ministara BiH. Maja Gasal-Vražalica, jedna od organizatora protesta, rekla je da godinu i po dana od početka pandemije vlasti nisu mogle da kupe vakcine i ako nisu sposobne da rade svoj posao, treba da se povuku.

„Zašto ostavke – za godinu i po, malo manje, vlasti nisu mogle da nabave vakcine za BiH. Trebali bi odstupiti, postoji neko ko će biti odgovoran, za sebe i za građane BiH“, rekla je ona za N1.

„Juče je ministar (Vjekoslav) Mandić, osoba odgovorna za zdravstvenu zaštitu u entitetu Federacija BiH, rekao da je pokušao, ‘ali, znate, nije mogao’. Ako ne znate kako to da uradite, klonite se. Ne možete biti primer građanima ove zemlje tako što ćete se građanima obraćati putem medija i zasukati rukave da biste prvi dobili vakcinu“, rekla je Gasal-Vražalica.

Kako je izvestio N1, stanovnici Sarajeva blokirali su glavnu ulicu u blizini zgrade Parlamenta BiH u okviru protesta „Borba za život“. Njihove poruke su: „Zaradite platu“, „PCR test obavezan za sve koji ulaze u BiH“, „Dosta je bilo“, „Kako možete spavati noću“…

Velika grupa stanovnika Sarajeva šetala je dok ih je pratila kolona vozila. Nakratko su se zaustavili ispred zgrade Parlamenta BiH, a zatim krenuli prema zgradi Vlade FBiH.

Oni koji su došli u zgradu Vlade Federacije mogu se čuti kako skandiraju „ubice, ubice“.

 

Samo u posljednja 24 sata umrlo je 99 državljana BiH, a više od 1 000 je zaraženo koronavirusom. Ne postoji masovna vakcinacija, a državne i entitetske vlasti nisu kupile odgovarajuću količinu vakcina. Prema nezvaničnim podacima, oko 8 000 državljana BiH vakcinisano je u Srbiji tokom jednog vikenda.