BiH: Prve vakcine stići će do kraja januara

BiH: Prve vakcine stići će do kraja januara

Bosna i Hercegovina je uplatila celokupan iznos novca za kupovinu vakcina kroz sistem Covax, a prve vakcine bi treble stići krajem januara.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da će vakcinacija biti besplatna za prioritetne grupe društva. Na početku sednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poslanik SDP-a Zukan Helez pitao je Tegeltiju šta je ova institucija uradila u vezi sa nabavkom vakcina za BiH.

Odgovarajući na pitanje, Tegeltija je rekao da su država, podrazumevajući oba entiteta i Distrikt Brčko, platili 12.997.000 dolara za 1.232.000 vakcina protiv koronavirusa i da je Savet ministara BiH preko Ministarstva civilnih poslova BiH osiguralo dva miliona konvertibilnih maraka za transport, skladištenje i isporuke vakcina.

„Za prvi deo planirana je vakcinacija 20 procenata stanovništva. Prema informacijama od 6. januara, prve količine stići će do kraja januara. To su vakcine koje je najteže transportovati i čuvati, ali koje su prve registrovane u svetu i čija je upotreba odobrena. Program vakcinacije definisali su nadležna ministarstva entiteta i Distrikta Brčko. Paralelno sa ovim procesom, BiH je zajedno sa EU započela nabavku putem mehanizma nabavke EU vakcina, a dogovorili smo oko 892.000 doza vakcina“, rekao je Tegeltija.

Predsedavajući Saveta ministara naglasio je da je u toku sastanak ministarstava nadležnih za transport, skladištenje i isporuku i da je način prevoza već dogovoren.

„Ministarstva su identifikovala prioritetne grupe – zdravstveni radnici i pomoćno osoblje, stanovništvo starije od 65 godina sa hroničnim bolestima i ljudi u ustanovama za stare. Siguran sam da će BiH, zajedno sa svojim partnerima iz EU i sistema Covax, dobiti vakcine na vreme. BiH ima potrebna finansijska sredstva za nabavku vakcina za građane. Vakcine će biti besplatne za sve prioritetne grupe“, napomenuo je Tegeletija.