BiH: Rat kompanija za snabdevanje gasom

BiH: Rat kompanija za snabdevanje gasom

Bosanskohercegovačka kompanija za gas, BH Gas saopštila je da je podnela krivičnu prijavu protiv uvoznika ruskog gasa zbog jednostranog menjanja rute ka novom Turskom toku, optužujući kompaniju da je dopustila da susedna Srbija ima potpunu kontrolu snabdevanja gasom u državi.

BH Gas je u izjavi od ponedeljka rekao da je uvoznik, sarajevska kompanija Energoinvest, omogućio Transportgasu Srbija i Gas Promet Pale iz Republike Srpske (RS) da od 1. aprila kontrolišu snabdevanje Federacije (FBiH).

Energoinvest je ranije tvrdio da je ruski partner Gazprom zatražio preusmeravanje i da stara ruta preko Mađarske i Ukrajine neće biti operativna za BiH.

Gazprom je 1. januara počeo da koristi svoju novu trasu cevovoda preko Turske i Bugarske – alternativu postojećem vodu koji prolazi kroz Ukrajinu i Mađarsku.

To je izazvalo svađu u BiH između kompanija uključenih u distribuciju gasa sa BH Gasom, koji optužuje uvoznika Energoinvest da je prouzrokovao otkazivanje dugoročnih ugovora sa Srbijom i Mađarskom, što bi moglo koštati BiH oko 23 miliona američkih dolara kazne.

BH Gas tvrdi da Gazprom nije tražio preusmeravanje iz “ekonomskih, već iz političkih razloga”, a Energoinvest je pristao na promenu bez konsultacija s vladom ili BH Gasom.

U stvari, Energoinvest je eliminisao BH Gas iz određenih delova posla, što će dovesti do nestabilne isporuke koja će zavisiti od drugih zemalja, saopštila je kompanija.

“Suverenitet BiH narušen je svim ovim događajima i Energoinvest je prepustio gasni sistem u ruke druge države i njenog dispečerskog centra”, navodi se u izjavi.

Zbog toga je BH Gas odlučio da slučaj preda sudskim institucijama, rekavši da je u krivičnoj prijavi priložio sve dokaze.

Vlada FBiH je 1. aprila zatražila da se sva dokumentacija obe kompanije dostavi tužilaštvu, a “BH Gas nestrpljivo očekuje da svi igrači budu procesuirani i da se analiziraju događaji u vezi sa transportnim sistemom i ugovornim obavezama”, rekli su iz kompanije.