BiH: Različite reakcije na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu

BiH: Različite reakcije na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu

Nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, srpski političari u BiH osudili su takav potez kao “izdaju” i “čin neprijateljstva prema srpskom narodu”. S druge strane, bošnjački političari su to pozdravili kao „čin pomirenja koji je važan za budućnost svih naroda“.

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović pozdravili su usvajanje Rezolucije rekavši da je to civilizacijski akt.

“Smatram to civilizacijskim činom, posebno zbog činjenice da zabranjuje negiranje genocida”, rekao je Komšić, dodajući da bi “BiH i Srbija trebale učiniti isto”.

Usvajanje Rezolucije za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Šefika Džaferovića, predstavlja “civilizacijski iskorak i nemerljiv doprinos obnavljanju poverenja i jačanju mira i stabilnosti u regionu”.

„Zbog toga pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin. Prihvatanje činjenica utvrđenih presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog suda jedini je ispravan način za gledanje u prošlost, a suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde neophodan je uslov za izgradnju trajnog mira i zdravih odnosa“, dodao je Džaferović.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi srpski političari, bez obzira da li su u opoziciji ili u vladajućoj koaliciji, imaju potpuno drugačiji stav.

Dodik je u petak rekao da “odluku Skupštine Crne Gore da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici doživljava kao apsolutno neprijateljski čin”.

„Crnogorski parlament nije ništa dokazao u vezi sa Srebrenicom, ali dokazali su da su i oni kontinuirano antisrpski nastrojeni. Doživljavam to apsolutno kao neprijateljski čin i znaću kako da se ponašam prema njima i njihovom odnosu prema ovome, kao i prema crnogorskoj većini koja podržava rezoluciju“, istakao je Dodik.

Govoreći za RTRS, Milorad Dodik je naglasio da je “neshvatljivo da crnogorski parlament glasa o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici”, kao i da se to još nije dogodilo u BiH.

„Ako Parlamentarna skupština BiH nije usvojila sličan dokument, postavlja se pitanje zašto je to učinila Crna Gora? Pitanje je da li je to čin mešanja u unutrašnje stvari? Ako politika BiH nije mogla postići konsenzus po tom pitanju, kako je moguće da oni imaju pravo razgovarati o tome? “ pita se Dodik.