BiH: Različiti komentari na rezultate Samita EU – Zapadni Balkan

BiH: Različiti komentari na rezultate Samita EU – Zapadni Balkan

Kao što je bilo moguće očekivati, najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine razlikuju se u stavovima o ishodu samita EU-Zapadni Balkan koji je u sredu održan u Sloveniji.

Dok predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić smatra da je samit poslao pozitivnu poruku BiH, srpski član Milorad Dodik kaže da će skup samo doprineti raspadu BiH.

Kako prenose mediji, Komšić, koji je suprotno dosadašnjoj praksi kada su sva tri člana Predsedništva prisustvovala takvim događajima, bio jedini predstavnik zemlje na samitu održanom na Brdu kod Kranja, rekao je da smatra da je taj rezultat kompromisno rešenje koje pomiruje očekivanja zemalja Zapadnog Balkana da dobiju jasan vremenski okvir za pristupanje EU i stavove onih zemalja EU, poput Francuske, koje se u principu protive daljem proširenju do konsolidacije EU.

Govoreći u intervjuu za javni servis Federacije BiH, Komšić je rekao da bi trebalo biti jasno da zemlje Zapadnog Balkana objektivno nisu spremne za članstvo u EU.

On je rekao da je samit u Sloveniji otklonio sumnje da li bi zemlje u regionu trebalo da se fokusiraju na međusobno povezivanje kroz Berlinski proces, koji snažno podržava Nemačka, ili kroz inicijativu Otvoreni Balkan, koju podržava Srbija.

Činjenica da EU planira izdvojiti 30 milijardi evra za podršku projektima u okviru Berlinskog procesa, nudeći pritom “nula evra” za Otvoreni Balkan, za Komšića je jasan pokazatelj onoga što Bosna i Hercegovina treba tretirati kao prioritet.

Što se tiče odnosa susednih zemalja prema BiH, Komšić je rekao da mu se ne sviđa što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao nakon razgovora sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem da se Srbija i Hrvatska “90% slažu oko BiH”.

“Mogu reći da su se (Slobodan) Milošević i (Franjo) Tuđman dogovorili 90% o BiH i znamo kako se to završilo. Kojih se 10% ne slažu? Čini se da je BiH, iako smo mislili da je to vreme prošlo, treću ili četvrtu deceniju glavno jelo na jelovniku Zagreba i Beograda. To svakako nije nešto što je dobro za nas u Bosni i Hercegovini, ali nije dobro ni za Zagreb ni za Beograd”, rekao je Komšić.

Dodik, koji snažno podržava članstvo BiH u projektu Otvoreni Balkan, bio je ljut zbog činjenice da je poziv za samit Slovenije upućen direktno Komšiću, a ne i drugoj dvojici članova Predsedništva BiH.

U intervjuu za televiziju ATV, on je rekao da na taj način EU doprinosi dezintegrativnim procesima u zemlji.

Dodik je podjednako ljut na SAD, EU i UN jer njihovi zvaničnici ili ignorišu ili oštro osuđuju njegovu politiku secesionizma.

Dodatno ga je naljutila činjenica da je Evropski sud za ljudska prava imenovao novog sudiju koji će raditi u Ustavnom sudu BiH, Ledi Biancua, Albanca koji je bio sudija Evropskog suda za ljudska prava i koji je profesor na Univerzitetu u Strazburu.

Ustavni sud BiH sastoji se od tri strane sudije i po tri sudije iz konstitutivnih naroda BiH. Dodik već godinama vodi kampanju za smenu stranih sudija i u tom pogledu uživa podršku hrvatske stranke HDZ BiH.