BiH: Republika Srpska će nastaviti da transportuje imigrante u USK, usprkos zabrani, kaže Dodik

BiH: Republika Srpska će nastaviti da transportuje imigrante u USK, usprkos zabrani, kaže Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona /USK/ o zabrani prevoza migranata u ovaj kanton.

“Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske biće dovezeni do krajnje tačke /na granicu sa USK/ i tu će im biti rečeno da im je tamo put”, rekao je Dodik za Televiziju N1.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa migrantima nakon što je juče Operativna grupa USK-a donela odluku o zabrani prevoza migranata u taj kanton i unutar njega, te činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz Republike Srpske, Dodik je naglasio da je politika Republike Srpske po pitanju migranata poznata.

“Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gde se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju Republike Srpske i, usput, činiti eventualno krivična dela i vršiti pritisak na stanovništvo”, istakao je Dodik.

On je pojasnio da su preduzete određene mere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim rečima, reagovanje stanovništva Srpske na ovakve mere je odlično.

“Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prestati sa praksom da migrante okupimo i prebacimo gde žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara”, poručio je Dodik.

On je postavio pitanje šta bi bilo da je Republika Srpska uvela zabranu da iz ovog kantona i Federacije BiH ne može ući u Srpsku. “Pa, celi svijet bi se digao oko toga”, konstatovao je Dodik.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U zaključcima donesenim juče s ciljem očuvanja bezbednosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smeštaja migrantima, saopšteno je iz kantonalne Vlade.