BiH: Republika Srpska ukinula je vanredno stanje i policijski čas

BiH: Republika Srpska ukinula je vanredno stanje i policijski čas

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) ukinula je u četvrtak vanredno stanje proglašeno u tom delu BiH pre gotovo dva meseca u pokušaju da spreči širenje epidemije koronavirusa.

Zastupnici su takođe odlučili da se policijski čas koji je na snazi svake večeri i vikenda od 28. marta, takođe ukida u petak. To znači da je policijski čas u četvrtak poslednji i da se građani nakon toga mogu slobodno kretati.

Tokom vanrednog stanja, predsednica RS-a Željka Cvijanović imala je pravo usvajanja propisa sa zakonskom snagom, jer Parlament nije bio u mogućnosti da se sastane.

Cvijanovićeva se u četvrtak obratila NSRS rekavši da je “proglašavanje vanrednog stanja bilo neophodno kao napor za brzo reagovanje na krizu”, dok je opozicija prigovorila rekavši da je to samo usporilo vladine odluke koje su morale biti odlučnije.

Federacija BiH nije proglasila vanredno stanje već je proglasila stanje prirodne katastrofe i njen Parlament je nastavio da radi celo vreme. Ta ista situacija je važila za čitavu zemlju tokom trajanja epidemije./ibna