BiH: Riba iz BiH putuje za Rusiju

BiH: Riba iz BiH putuje za Rusiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je da se uskoro očekuje izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju. On je istakao da su  stvoreni svi preduslovi za ovaj posao koji očekuju vlasnici ribnjaka u celoj državi.

Kancelarija za veterinarstvo BiH, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usaglasila je sertifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro se očekuje izvoz ribe na ovo značajno tržište, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

“Prema postojećoj praksi, trebalo bi da usledi proces sertifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH”, rekao je Košarac.

On je naveo da je trenutno za izvoz ribe u Rusku Federaciju nominovano preduzeće “Ribnjak Janj” d.o.o Tropik ribarstvo iz Banjaluke, te izrazio nadu da će biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

“U potpunosti smo opredeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uveren sam da kompanije iz Republike Srpske i FBiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu”, istakao je Košarac.

On je najavio da će o ovom procesu razgovarati sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, te da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara nastaviti kontinuirano da radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda s ciljem zaštite domaće proizvodnje.