BiH: Ruski ambassador u BiH se zalaže za ukidanje OHR-a

BiH: Ruski ambassador u BiH se zalaže za ukidanje OHR-a

Rusija se dosledno zalaže za povlačenje mehanizma stranog protektorata u Bosni i Hercegovini (BiH) i ukidanje funkcije visokog predstavnika, kao i prenos svih nadležnosti lokalnim vlastima, izjavio je za “Rusku gazetu” ambasador Rusije u BiH, Peter Ivantsov.

Dodao je da je apsurdno je da još uvek postoji supervizija administrator međunarodne zajednice koji se postavlja iznad demokratski izabranih institucija.

“Kritike na njegov račun ne upućujemo samo mi, već i mnoge političke snage u BiH koje pokazuju snažno nezadovoljstvo zbog ponašanja visokog predstavnika i zalažu se za ukidanje njegove funkcije”, rekao je Ivancov, prenosi Srna.

On je naglasio da postojanje visokog predstavnika “nema praktični smisao, budući da u zemlji odavno vlada mir i stabilnost, BiH se odavno već pokazala kao odgovoran i poštovan član međunarodne zajednice, bila je i izabrana članica Saveta bezbednosti UN, predsedavala je Komitetu ministara Saveta Evrope”.

Ivantsov tvrdi da će se “situacija u Bosni promeniti na bolje kada se stvore uslovi da se svi narodi osećaju kao kod kuće u svojoj zemlji, umesto da budu izloženi stalnim pritiscima samo zato što imaju svoje mišljenje o bilo kojem važnom pitanju”.

Ambasador navodi da će “čeprkanje po Ustavu zemlje samo otvoriti Pandorinu kutiju” čije posledice mogu biti nekontrolisane i opasne, i zato ne postoji potreba za “Dejtonom dva”.

Govoreći o odnosima Bosne i Ruske Federacije i mogućnostima proširenja bilateralne saradnje, Ivancov je rekao da je Rusija jedan od ključnih investitora i jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera BiH, ali da postoje određene razlike u mišljenju, pre svega one političke prirode.

“Želeo bih videti konstruktivnije razumevanje uloge Rusije kod velikog broja političara u Federaciji BiH”, rekao je Ivancov.

On je istakao da veze Rusije sa Republikom Srpskom zaslužuju posebnu pažnju, “gde su odavno obezbeđeni najviši nivo poverenja, prijateljski i bratski odnosi”.

“Politički kontakti između srpskih i ruskih državnih lidera su tradicionalno intenzivni, što ćemo nastaviti da podstičemo i širimo”, naglasio je Ivancov.