BiH: SAD spremne da uvedu nove sankcije protiv korumpiranih građana BiH

BiH: SAD spremne da uvedu nove sankcije protiv korumpiranih građana BiH

„Ambasador SAD -a u BiH Eric Nelson sastao se 4. oktobra sa ambasadorima i drugim predstavnicima ambasada Austrije, Nemačke, Italije, Holandije, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi razgovarali o alatima, metodama i najboljim praksama u podržavanju bolje budućnosti za sve građane BiH, držeći korumpirane aktere odgovornim“, navodi se u saopštenju Ambasade.

Dodaje se da se američka Ambasada u Sarajevu obavezala da će povećati razmenu informacija sa partnerima istomišljenicima o aktivnostima korumpiranih aktera i otežati korumpiranim pojedincima da steknu imovinu i ulože je u inostranstvo; podržati one koji se bore protiv korupcije u BiH, uključujući javne službenike, istraživačke novinare i civilno društvo; te nastaviti javni angažman u borbi protiv korupcije i njenog negativnog uticaja na BiH.

“Kao dio svoje posvećenosti pozivanju korumpiranih aktera na odgovornost, američka ambasada Sarajevo provodi nove korake za otkazivanje ili uskraćivanje viza za poslovna ili turistička putovanja u Sjedinjene Države za pojedince umešane u korupciju”, zaključuje se u saopštenju za javnost.

Ambasador Nelson rekao je za N1 TV da za SAD postaje jasno – korupcija je problem za nacionalnu bezbednost SAD, podriva demokratiju, protiv je njenih poslovnih interesa, podriva ljudska prava, pretnja je SAD ali i svakoj zemlji. “A postojanje korupcije izvan SAD -a je pretnja SAD -u … Spremni smo da se suočimo s korupcijom. Jedno od sredstava koje imamo su sankcije. Građani moraju sankcionisati lidere, a to čine na izborima”, rekao je Nelson.

Upitan kada se sankcije mogu očekivati i ko će biti sankcionisan, ambasador Nelson je rekao da “nije u poziciji da govori unapred o bilo kakvim sankcijama koje bi mogle doći iz Vašingtona”.

“Nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke korumpiranim ljudima koji žele putovati ili ulagati u Sjedinjene Države. Dakle, mi imamo ta ovlaštenja prema našem imigracijskom zakonu i taj zakon je oduvijek postojao”.

On je dodao da svi mogu da se nađu na toj listi. “Nisam u poziciji iz razloga privatnosti da govorim o brojevima ili imenima, ali je vrlo važno da razgovaramo o tome kako jačamo procedure za odbranu SAD -a od potencijalno korumpiranih pojedinaca i za zaštitu BiH i pomažemo u borbi korupcije koja podriva njene napore”, zaključio je Nelson.