BiH: Schmidt zvanični kandidat za Inzkovog naslednika

BiH: Schmidt zvanični kandidat za Inzkovog naslednika

U sredu je konačno potvrđeno ono što je u poslednjih nekoliko sedmica bilo samo na nivou glasina – visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko napušta položaj, a Christian Schmidt je najsigurniji kandidat za naslednika.

Incko, imenovan u martu 2009. godine, bio je na poziciji koja pretpostavlja “nadgledanje primene građanskog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma” i “tumača sporazuma”. Ostaće upamćen kao čovek koji nije koristio „bonska ovlašćenja“ protiv političara u BiH, iako su, uglavnom bošnjački političari, zahtevali da ih on iskoristi. Zbog toga je dobio nadimak „čovek koji izražava zabrinutost“.

Josip Juratović, član Bundestaga, potvrdio je u sredu za N1 da je Schmidt zvanično kandidat Nemačke za tu funkciju, dodajući da je inicijativa nemačkog ministra spoljnih poslova Heiko Maas prošla proceduru u vladi Nemačke.

Juratović je Schmidta opisao kao tihu, ali praktičnu i doslednu ličnost.

Na pitanje kakve su šanse da Schmidtovu kandidaturu potvrde Upravni odbor Koalicije mirovne inicijative (PIK) i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), Juratović je rekao da je nemačka politika da ljude ne šalje u neizvesnost.

„Velika je šansa da će biti odobren“, rekao je.

Prema rečima Juratovića, Schmidt prilično dobro poznaje situaciju u zemlji i zapadnom Balkanu.

„On je neko ko prati situaciju na zapadnom Balkanu od 1990-ih. Ne samo da poznaje BiH, već i region, i on je neko ko neće ući na svoju poziciju a da dobro ne pozna situaciju u regionu. Drugo je pitanje koje će ciljeve postaviti. Verujem da nije pristrasan ni na jednoj strani, već se striktno pridržava demokratskih osnova. Dogovorili smo se da ćemo se sastati sledeće nedelje kako bismo usaglasili mišljenja o tome kako ćemo nastaviti da strateški nastupamo“, naveo je Juratović.

Christian Schmidt je političar Hrišćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede Nemačke.

Članovi Upravnog odbora su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Predsedništvo EU, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Ruska ambasada u BiH saopštila je da se njihov stav prema Kancelariji visokog predstavnika neće promeniti – OHR bi trebao biti zatvoren što je pre moguće.