BiH: Sindikat protiv Zakona o radu

BiH: Sindikat protiv Zakona o radu

Nakon što je Parlament Federacije BiH odlučio da na dnevni red stavi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, radnici okupljeni u Nezavisnom sindikatu Bosne i Hercegovine organizovali su protestnu šetnju od zgrade Vlade Federacije BiH do Parlamenta FBiH. Cilj protesta je, kako su rekli organizatori, da se umesto razgovora o zakonu o radu razgovara o minimalnoj ceni rada, da se donese odluka o ceni rada, pa tek nakon toga smanjenje opterećnja rada u smislu da se rasterete poslodavci, a također, ono čega poslodavci budu rasterećeni ne ide ponovno u profit poslodavaca, nego da ide u profit radnika.

U izjavi za medije predsednik Saveza sindikata Selvedin Šatorović kazao je da je bilo neformalnih pregovora s predstavnicima Vlade FBiH, ali da se o odredbama Zakona o radu nije moglo pregovarati jer, kako je rekao, takvo rešenje je bilo apsolutno neprihvatljivo.

“Nigde na svetu ne postoji situacija da je porez na dobit 10 posto i porez na dohodak 10 posto. Onaj koji ima dobit 90 miliona KM plaća 10 posto i onaj koji ima platu od 400 KM plaća isto 10 posto. To nije pravljenje socijalne države već je to pravljenje države za nekoliko bogatih porodica i to ne može proći,” istakao je Šatorović.

Podseća da su dobili podršku sindikata radnika iz regiona, ali i Brisela, i navodi da se nijedna zemlja na ovaj način nije bavila svojim zakonima o radu.

“Nijedna zemlja se ne bori protiv koronavirusne pandemije na takav način da kompletan teret krize pada na pleća radnika”, naglasio je Šatorović.

On smatra da Vlada FBiH definitivno neće povući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, ali očekuje da Parlament FBiH sutra takav zakon ne usvoji, jer su, kako kaže, dobili obećanja od vodećih političkih stranke u Parlamentu.

“Ako se nešto ne promeni u naredna 24 sata, ukoliko takav priedlog zakona bude usvojen, Unija će biti primorana da krene u generalni štrajk na nivou FBiH, a Vlada FBiH će biti odgovorna za to”, rekao je Šatorović.

On smatra da Vlada ne bi trebalo da usvaja zakone u tehničkom mandatu, a parlamentarna većina to treba jasno da kaže. Očekuje da proradi njihova savest, jer, „sutra i njihovo dete može doći u situaciji da radi za platu od 400 KM“.

U skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama nadležnih tela, protest je prisustvovalo manje od 100 učesnika.