BiH: SIPA uhapsila osobu osumnjičenu za finansiranje terorističkih aktivnosti

BiH: SIPA uhapsila osobu osumnjičenu za finansiranje terorističkih aktivnosti

Delujući u koordinaciji i saradnji sa šefom Odseka za borbu protiv terorizma Tužilaštva BiH, policijski službenici  Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po dolasku u BiH lišili su slobode osumnjičenu Senu Hamzabegović (1960) iz Tuzle, državljanku BiH i Švajcarske Konfederacije.

Hamzabegović je uhapšena na Međunarodnom aerodromu Tuzla, odmah nakon dolaska u BiH. Osumnjičena je pod istragom zbog krivičnih dela finansiranja terorističkih aktivnosti iz člana 202d. Krivičnog zakona BiH.

Kako se navodi u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH, Hamzabegovićje u periodu od 2013. godine, slanjem novca i druge finansijske podrške, kao i na druge načine, pružala podršku državljanima Bosne i Hercegovine koji su boravili na stranim ratištima na području Sirije i Iraka, …u strukturama tzv. “ISIL“-a. Između ostalih,  novac je slala i svome suprugu koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “ISIL“-om organizacijom koja je od strane Saveta bezbednosti UN-a proglašena terorističkom. Suprug Sene Hamzabegović se još uvek nalazi u bekstvu a potragu za njim su raspisale policije BiH i Hrvatske.

Nakon lišenja slobode u Tuzli, izvršen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Tužilaštvo BiH i partnerske sigurnosne agencije i institucije u BiH i inostranstvu, duži vremenski period, prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

U zakonskom roku, koji za krivična djela terorizma iznosi 72 sata, osumnjičena će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.