BiH: Situacija sa migrantima se pogoršava

BiH: Situacija sa migrantima se pogoršava

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je u petak da je situacija u ovom gradu na severozapadu BiH, kao i celom Unsko-sanskom kantonu, najgora do sada zbog velikog priliva ilegalnih migranata i činjenice da državne vlasti ne rade ništa za kontrolu problema.

„Situacija nikada nije bila gora. Svakodnevno imamo nekontrolisan priliv migranata i nekoliko hiljada ljudi na ulicama, javnim prostorima i napuštenim objektima. Opet smo ostavljeni sami“, rekao je Fazlić novinarima.

Lokalne vlasti procenjuju da je u Unsko-sanskom kantonu najmanje 7.000 ilegalnih migranata. U prihvatnim centrima ima mesta za samo polovinu, zbog čega oko 4.000 migranata luta ulicama Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, spava u parkovima i napuštenim zgradama bez ikakvih uslova za ličnu higijenu.

Svi čekaju priliku da pokušaju preći hrvatsku granicu.

Tako velik broj ilegalnih migranata u malim gradovima kantona predstavlja sve veći bezbednosni problem jer su uključeni u česte incidente, tuče između njih i krađe.

Portparol kantonalne policije Ale Šiljdedić rekao je da je 80-90 odsto policijskih intervencija posledica ponašanja migranata.

Gradonačelnik Bihaća je rekao da je kanton još uvek prepušten sam sebi i prisiljen razmotriti „radikalne mere“. „Spremni smo za radikalne korake. Migranti se moraju ukloniti sa gradskih ulica i apsolutno ništa nas ne zanima”.

Fazlić je rekao da će kanton vjerovatno ponovo uspostaviti improvizirane kampove gdje bi policija dovodila migrante nakon što ih ukloni sa ulica.