BiH: Skandalozna nabavka 100 respiratora iz Kine

BiH: Skandalozna nabavka 100 respiratora iz Kine

Državna Agencija za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ uključila se u istragu nabavke 100 respiratora u Federaciji BiH.

“SIPA vrši odgovarajuće provere u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Ovaj zakon omogućava da SIPA proverava sve prijavljene transakcije koje su veće od 30.000 KM”, rekao je medijima portparol SIPA Luka Miladinović.

Ranije je Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo predmet po kojem će se izvršiti provere ove nabavke i utvrditi način na koji je preduzeće iz Srebrenice dobilo ovaj posao.

Predmeti su formirani nakon medijskih napisa da je Poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” iz Srebrenice za Vladu Federacije BiH /FBiH/ uvezlo respiratore iz Kine, kao i radi provere navoda o ranijim sumnjivim nabavkama testova za detekciju koronavirusa.

U Sarajevo je iz Pekinga stiglo 80 respiratora. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da ih je kupila Vlada FBiH kao podršku zdravstvenom sistemu.

On je najavio da će uskoro stići još 20 respiratora, navodeći da je 100 respiratora koštalo 10,5 miliona KM.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH rečeno je da je uvoznik 80 respiratora kompanija “Srebrena malina”.

Odluku o nabavci respiratora doneo je Federalni štab civilne zaštite, dok je Ministarstvo zdravlja FBiH samo iskazalo potrebu za respiratorima, ali nije učestvovalo u daljem procesu.

Vlasnik kompanije Fikret Hodžić rekao je medijima da je „Srebrna malina“ uspela da nabavi 100 respiratora „tokom veoma specifičnih i teških okolnosti na tržištu“.

Od tih 100 respiratora, 80 ih je već uvezeno, rekao je on.

„Kao što svi znaju, respiratori su trenutno najtraženija roba na svetu, a najveće i najbogatije zemlje takođe imaju problema sa nabavkom. Zbog toga smo još zadovoljniji što smo uspeli da iskoristimo poslovne odnose sa našim partnerima u Kini i da smo ovom nabavkom ojačali zdravstveni sistem“, rekao je Hodžić.

Jednostavna računica kaže da jedan od tih respiratora košta 105 000 KM, što je više nego preplaćeno. Na primer, nedavna humanitarna pomoć u vrednosti od 400.000 KM obuhvatila je 6 respiratora, 100.000 komada troslojnih zaštitnih maski, 5.000 komada KN95 maski za lekare, 15.000 komada zaštitnih odela za bolničku upotrebu, 200.000 pari zaštitnih rukavica, 200.000 pari zaštitne odeće i štitnike za lice.

Posebna pitanja su kako se uopšte dogodilo da je poljoprivredna kompanija kupila sofisticiranu opremu kao respirator, da li imaju dozvolu za uvoz takve opreme i kako su dobili posao vredan nekoliko miliona KM?