BiH: Skupština Brčko Distrikta usvojila važan zakon

BiH: Skupština Brčko Distrikta usvojila važan zakon

Misija OSCE-a u BiH, Kancelarija visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH te Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, pozdravili su činjenicu da je Skupština Brčko Distrikta BiH jednoglasno usvojila Zakon o mirnom okupljanju.

“S obzirom da smo u proteklih nekoliko meseci blisko sarađivali sa Radnom grupom Vlade Brčko Distrikta BiH koja je pripremila nacrt, usvajanje ovog zakona vidimo kao potvrdu predanosti predstavnika vlasti Distrikta radu na unapređenju zaštite osnovnih prava i sloboda svojih stanovnika, imajući u vidu da su relevantni međunarodni standardi poštivanja ljudskih prava ugrađeni u Zakon.

Sloboda mirnog okupljanja je osnovno pravo putem kojeg se jačaju demokratske države i mi smo spremni pružiti pomoć svim drugim vlastima u BiH da unaprede svoje zakonske propise, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima. U ovom smislu, ističemo Zakon o mirnom okupljanju Brčko Distrikta BiH kao važan primer najbolje prakse i model zakona koji obezbeđuje poštovanje ljudskih prava u ovoj oblasti,” navode međunarodne organizacije u zajedničkom saopštenju.

Prvi zamenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, takođe je pozdravio zakonodavne korake koje je napravila Skupština Distrikta u pravcu zaštite osnovnih prava građana, te unapređenja fiskalne discipline i transparentnosti u trošenju javnih sredstava.

“Ovo je primer da Brčko može biti predvodnik reformi u BiH, te očekujemo isto i u vezi sa Zakonom o sukobu interesa,” izjavio je supervizor.

U tom kontekstu, supervizor je također pohvalio i novu dinamiku koja je sve očitija u Distriktu u pogledu jačanja odgovornosti javnih zvaničnika i osiguranja transparentnog, usmerenog i efikasnog trošenja novca poreskih obveznika.

Naredni koraci podrazumevaju usvajanje Zakona o udruženjima i fondacijama u septembru, osiguranje sredstava za prečišćavanje biračkih spiskova u predstojećem rebalansu budžeta, te stalnu podršku za razvoj infrastrukture i projekte energetske efikasnosti u suradnji sa međunarodnim partnerima.

Krajnji rezultat će biti bolji kvalitet života u ovoj zajednici i privlačan ambijent za investitore u cilju stvaranja dobro plaćenih radnih mjesta u privatnom sektoru koja su potrebna Brčko Distriktu da doživi prosperitet kao zajednica.

Stvaranje neophodnog zakonskog okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina usvajanjem Zakona o pravima nacionalnih manjina u septembru predstavljaće još jedan primer kako Distrikt štiti svoje građane u skladu sa evropskim normama i standardima.

Sve ove mere, zajedno sa objavljivanjem javnog registra prihoda zaposlenih u javnom sektoru u avgustu, koraci su u pravcu vraćanja poverenja zajednice u upravu Brčko Distrikta i predstojeći izborni proces, dodao je supervizor.