BiH: Slovenačka ambasadorka Bukinac pozvana u Predsedništvo BiH zbog ideja Pahora i Janše o raspadu BiH

BiH: Slovenačka ambasadorka Bukinac pozvana u Predsedništvo BiH zbog ideja Pahora i Janše o raspadu BiH

Slovenačka ambasadorka Zorica Bukinac došla je danas u Predsedništvo Bosne i Hercegovine na poziv člana Željka Komšića nakon što je objavljena informacija da je slovenački premijer Janez Janša u Brisel poslao „non-paper“ dokument koji tretira budućnost BiH.

Mediji u Bosni i Hercegovini podsećaju da će Slovenija 1. jula ove godine preuzeti predsedavanje Evropskom unijom, i izveštavaju da Janša na dnevni red navodno planira da nametne određenu viziju „završetka raspada Jugoslavije“. To se bar može protumačiti iz non-papera koji je poslao u Brisel, a koji podrazumijeva promene granica, uključujući otcepljenje Republike Srpske, kao i prekrajanje granica u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Informaciju o sadržaju Janšinog non-papera prvi je objavio portal politicki.ba, a na osnovu tih podataka Komšić je danas pozvao ambasadorku Slovenije.

To je jedina tema koja bi trebalo da bude dnevnom redu razgovora. Ambasadorka Bukinec bi trebalo da dadne formalnu izjavu o ovom nezvaničnom dokumentu.

Komšić je takođe potvrdio da je predsednik Slovenije Borut Pahor tokom nedavne posete Sarajevu pitao članove Predsedništva BiH da li je moguć „mian raspad“ Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za novinsku agenciju Fena, Komšić je ispričao da je Pahor rekao članovima Predsedništva da se razgovori o potrebi završetka pada Jugoslavije sve češće odvijaju u Evropi i pitao: “Možete li mirno rasformirati Bosnu i Hercegovinu?”.

Komšić, kao hrvatski član Predsedništva BiH, zajedno sa bošnjačkim članom Šefikom Džaferovićem, odgovorio je da takva mogućnost ne postoji. Ali, srpski član Milorad Dodik odgovorio je suprotno od druge dvojice.

Prema Komšiću, to je bio jedan od razloga što je nedavno u Brisel poslao non-paper o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Janša je negirao ove tvrdnje.

“Poslednji put sam se sastao sa predsednikom Evropskog saveta (Chales Michel) prošle godine. Bilo bi mi teško da mu bilo šta fizički predam u februaru ili martu ove godine, kako piše opskurni portal”, naveo je Janša.