BiH: Smanjen broj fasifikata konvertibilne marke u 2020. godini

BiH: Smanjen broj fasifikata konvertibilne marke u 2020. godini

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), zabeležila je u 2020. godini manje krivotvorenih novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu.

U prošloj godini je, od ukupnog broja novčanica koje su došle na veštačenje u CBBiH, registrovano 410 komada krivotvorenih novčanica konvertibilne marke, što je za 9,49% manje u odnosu na 2019. godinu, te 729 komada krivotvorenog kovanog novca konvertibilne marke, što je za 36,94% manje u odnosu na godinu ranije.

“CBBiH kontinuirano radi na informisanju građana o zaštitnim elementima novčanica i kovanog novca konvertibilne marke kako bi i sami mogli razlikovati originalnu novčanicu i kovanicu od falsifikata, te se na taj način zaštititi od mogućih prevara. Stoga CBBiH redovno obaveštava građane da, kod prepoznavanja falsifikata, obrate pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obeležja koja se mogu proveriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako npr. kada se novčanica okrene prema svetlu, u papiru se mogu videti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promenljivi elementi koji menjaju izgled ili boju pri promeni ugla pod kojim se novčanica posmatra,” saopšteno je iz CBBH.

Falsifikovane kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl.

Ukoliko se desi da građani posumnjaju da se kod njih nalazi falsifikovana novčanica i kovanica, mogu je predati organima ministarstava unutrašnjih poslova. Detaljnije informacije o zaštitnim obeležjima dostupne su i na web stranici CBBiH.

Od ukupnog broja krivotvorina konvertibilne marke u 2020. godini, najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada), te u apoenu od 20 KM (77 komada). U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od 1 KM (660 komada), zatim od 5 KM (66 komada), a najmanje apoen od 2 KM (3 komada).

U 2020. godini, registrovano je i 925 komada falsifkovanih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica evra, 679 komada.