BiH: Šmit se sastao sa delom Predsedništva BiH

BiH: Šmit se sastao sa delom Predsedništva BiH

Visoki predstavnik Kristijan Šmit boravio je u kurtoaznoj poseti Predsedništvu BiH otvarajući niz sastanaka s domaćim institucijama i političkim akterima.

„Verujem da je to odgovarajući početak. Moja namera je da razgovaram sa svima i da iskoristim svoje iskustvo, snagu, uticaj i veze kako bih osigurao Bosni i Hercegovini i njenim narodima prosperitetnu budućnost”, rekao je novoimenovani visoki predstavnik u BiH.

Šmit se sastao sa samo dva člana Predsedništva BiH, predsedavajućim i hrvatskim predstavnikom Željkom Komšićem i bošnjačkim predstavnikom Šefikom Džaferovićem. Treći član Predsedništva, srpski predstavnik Milorad Dodik, odbio je da se sastane sa Šmitom rekavši da nije izabran u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, tj. njegovu poziciju nije potvrdio Savet bezbednosti UN.

Međutim, Šmit je na poslu bez obzira na Dodikovo mišljenje, a srpski član Predsedništva BiH još uvek nije pokrenuo nikakvu službenu i pravnu radnju da ospori imenovanje. Zanimljivo je da hrvatski predstavnici nisu došli na inauguracijski prijem koji je Šmit organizovao u ponedjeljak uveče.

Nakon sastanka sa dve trećine Predsedništva, Schmidt je rekao medijima da “nije ovde da gleda šta se dešava i čeka. Ja sam ovde da budem aktivan i verujte, ja ću to i biti”.

„Računam na blisku saradnju sa EU i SAD. Što se tiče mojih dužnosti, ja ću gledati Predsedništvo BiH i državne institucije kao svoje primarne partnere, što je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i ustavom“, rekao je Šmit.

Naglasio je da se integritet BiH kao suverene države sa dva entiteta mora zaštititi.

“Uz pomoć međunarodne zajednice, BiH će se vratiti na međunarodnu agendu. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjavanju 14 prioriteta za pristupanje BiH EU. Radiće se i na programu 5 + 2, tačnije, ja ću raditi na tome, a posebno na zaštiti teritorijalnog integriteta BiH”, dodao je.

Komentarisao je i Dodikovo odsustvo rekavši da mu je žao što Dodik nije prisustvovao ovom sastanku.

“Obavešten sam prošle sedmice da će 3. avgusta sva tri člana Predsedništva biti ovde, nakon čega neće biti dijaloga, pa se nadam da će biti obrnuto. Uveren sam da ćemo pronaći mogućnosti za zajednički rad, za upoznavanje i saradnju jer je obaveza svih nas da radimo zajedno u najboljem interesu države i naroda BiH. Tako da ću nastaviti da razgovaram sa svima i ubeđen sam da ćemo doći do konstruktivnog dijaloga kako bismo mogli da radimo u interesu ljudi ove zemlje“, naglasio je on.