BiH: Šmit zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika

BiH: Šmit zvanično preuzeo dužnost visokog predstavnika

Nemački diplomata Christian Šmit službeno je u ponedeljak preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, nasledivši Valentina Incka, koji je na ovoj funkciji bio 12 godina. Ceremonija primopredaje je održana u zgradi Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Šmit je izabran za novog visokog predstavnika 27. maja ove godine, uz protivljenje Rusije. Njegov izbor izazvao je burne reakcije, a održana je i sjednica Saveta bezbednosti UN -a sa ciljem da se spreči njegov izbor i zatvori OHR. Ova odluka, koju su pokrenule Rusija i Kina, odbijena je.

Ali, napetosti izazvane njegovim imenovanjem i dalje su prisutne u temlji jer je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao da predstavnici Republike Srpske neće priznati Šmita za novog šefa OHR -a. Dodik je najavio da neće sarađivati sa Šmitom i da neće prisustvovati sastanku sa novim visokim predstavnikom zakazanim za utorak.

U svom govoru odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je da mu je bilo čast služiti kao visoki predstavnik BiH.

„Danas predajem ovaj mandat svom nasledniku i prijatelju Kristijanu Šmitu. Ovih meseci smo blisko sarađivali u pogledu priprema. Bio sam impresioniran njegovim detaljnim poznavanjem ove zemlje. Uveren sam da će dobro obaviti posao”, rekao je Incko.

„Došao sam kao prijatelj naroda Bosne i Hercegovine. Zadovoljstvo mi je služiti vašoj zemlji i ljudima u godinama koje dolaze. Čvrsto preuzimam funkciju u nameri da pomognem ljudima ove zemlje. Ovaj posao treba raditi s dubokim poštovanjem prema onima koji su izgubili živote u ratu i onima koji rade na evropskoj budućnosti BiH”, rekao je Šmit.

Naglasio je da ne želi obećati ništa nemoguće, ali je rekao da će upotrebiti svu svoju snagu i uticaj da bi obezbedio da ova zemlja i njeni građani imaju bolju budućnost.

“BiH se mora vratiti političkoj agendi međunarodne zajednice i EU. Ja ću tome doprineti, veliki sam optimista da će međunarodna zajednica, Evropljani i Amerikanci, zajedno raditi na postizanju tog cilja”, rekao je Šmit dodajući da će se truditi da se glas BiH čuje u svim evropskim i svetskim metropolama.

“Cilj mora biti jačanje BiH i podrška njenim naporima da postane deo EU, ali to nije jednosmerna ulica. Ko god želi u EU mora se pridržavati i garantovati pravila tog saveza. To nije lak svakodnevni zadatak. Napredak je moguć samo refleksivnim pristupom sopstvenoj prošlosti“, primetio je Šmit.